Kako uskladiti bračnu i roditeljsku ulogu?

Brak je ponekad divan, a ponekad zna biti i te kako težak i naporan. Kada postanemo roditelji, našu ulogu muža ili žene moramo staviti po strani, pogotovo kada su deca mala. Nemamo baš puno izbora, osim ako imamo ekstremnu pomoć bake, deke,tetke i dadilje.

Trebamo stići na nekoliko strana: provoditi kvalitetno vreme sa decom, obavljati sve kućne poslove, ići na posao, u kupovinu namirnica, itd. Kada okupamo decu, oboje smo toliko umorni da bi najradije zaspali i pre nego što nam deca utonu u san. Gde je tu prostor za negu bračnih uloga?

Iskreno, prostora je veoma malo, ali sve se može kad se hoće. Ukoliko zapostavite Vašeg partnera i to traje duži vremenski period, može doći do manjka komunikacije i udaljavanja jedno od drugog. Problema ima u svakom braku, pa čak i kad nije „opterećen“  dodatnom ulogom roditelja.

Da biste izbegli sve zamke koje su pred Vama, morate se potruditi i imati mnogo strpljenja. Muževi moraju imati razumevanja za svoje žene koje su novopečene mame. Morate znati da trudnoća i sam porođaj veoma iscrpe ženu. Kasnije dolazi dojenje, nespavanje, nervoza oko svih problema koji nam se javljaju prvi put u životu, jer smo prvi put postali roditelji. Međutim, mame se moraju potruditi da ne zapostave svoje muževe. Sasvim je normalno da nemate ni vremena, ni snage za sve aktivnosti koje ste vodili pre nego što Vam se dete rodilo, ali morate obratiti pažnju da Vam uloga majke ne postane jedina uloga koju ćete negovati.

Kako biste bili dobri roditelji i dobri bračni partneri, morate naći makar malo vremena koje ćete posvetiti samo sebi. Pa makar i jedan sat-jednom nedeljno. To može biti odlazak sa prijateljima na pivo ili prijateljicama na kafu, određeni vid rekreacije koji Vam prija, spavanje, odlazak kod frizera ili šetnja. Bilo šta što Vam godi. Vi odlučite šta će to biti. Tokom tih sat vremena nema zivkanja telefonom i prekidanja. Morate se u potpunosti isključiti od svakodnevnih problema i obaveza, čak i u mislima.

Otvoreno razgovarajte sa svojim partnerom o svemu što Vas muči. Nemojte čekati da on/ona sami shvate u čemu je problem, jer je tada, uglavnom, već kasno. Nemojte ćutati i nervirati se u sebi. Ako pre odlaska na spavanje nemate vremena, onda razgovarajte tada. Ali, nema nikakvog napadanja i rasprave. Mirno i staloženo recite kako se osećate zbog eventualnih propusta svog partnera. Smislite način kako to da popravite zajedno.

Nađite malo vremena za Vas dvoje. Ukoliko ste stalno opterećeni obavezama, morate imati nekoga ko će Vam biti podrška u svemu. A ko će to biti, nego Vaš partner? Međutim, da biste mogli da iznesete sve što Vam svakodnevnica stavi na leđa, morate imati to malo vremena koje ćete posvetiti druženju u dvoje. Izaberite šta ćete raditi: prošetajte sami bez dece, otiđite na romantičnu večeru (u obzir dolazi čak i pljeskavica na uglu), sednite u kafić i na miru popijte jedno piće, organizujte neki izlet, koncert, utakmicu… Bilo šta što uključuje samo Vas dvoje bez dece. Verujem da će baka i deka biti presrećni što će provesti malo vremena sa unucima.

Roditeljstvo jeste najvažnija i najlepša uloga. Međutim, ukoliko Vas dvoje ne funkcionišete dobro kao bračni par, to će se  i te kako odraziti na Vašu decu. Deca čiji se roditelji nalaze u funkcionalnom braku su najsrećnija deca. To se vidi i oseti. U takvom domu ima mesta i za šalu, i za osmeh, i za igru, i za posao, i za sve obaveze koje nam život nameće.

Nemojte samo  juriti i pokušavati da sustignete brzinu kojom se kreće današnja svakodnevnica. Nećete uvek u tome uspeti. A čak i kada uspete, morate napraviti neka druga odricanja. A ta odricanja su obično vezana za decu ili partnera-upravo ono što Vam je najvažnije u životu.

Zbog toga, smanjite brzinu i pronađite vremena za svoje najmilije. Vreme je najbolji poklon koji im možete pokloniti.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor