Zbog kojih veština će vaše dete biti samostalnije?

Živimo u brzom i modernom svetu gde smo, mi kao roditelji, izgubili kontrolu. Slušamo savete različitih medija i „stručnjaka“ koje shvatamo onako kako znamo i umemo. Zbog nedovoljno informacija, mnoge stvari shvatimo pogrešno. Sa druge strane, tu je i brz razvoj interneta, društvenih mreža i igrica. Različita istraživanja pokazuju da dete već od godinu dana ume da rukuje mobilnim telefonom (u pitanju su neke osnovne operacije).

Ono što je zabrinjavajuće jeste da dete sve više vremena provodi na telefonu, a sve manje napolju ili u razgovoru sa svojim vršnjacima i ukućanima. Lakše nam je da mu damo telefon u ruke i obavljamo sve one obaveze koje nas dosadno čekaju. Međutim, u samom startu smo napravili ogromnu grešku: sve obaveze smo preuzeli mi, a dete ne učimo njima.

Kako bi dete bilo samostalno, moramo ga naučiti da pokušava i greši. Možda nećete sve obaviti brzinom kojom ste planirali, ali imajte u vidu da detetu činite medveđu uslugu. Zbog toga sklonite mobilne telefone i obavezno ga naučite sledećim veštinama:

Sređivanje veša. Nikad nije suviše rano početi sa ovom aktivnošću. Deca mlađeg uzrasta ovo mogu obavljati kroz igru. Na primer, merite im vreme za koje će ubaciti veš u mašinu. Važno je da deca nauče da uključe mašinu, odaberu veš koji će prati, na koliko stepeni ide koja boja, gde ide prašak, a gde omekšivač… Nemojte misliti da je rano, jer mnoga deca napune 20 godina a da ovo još uvek ne znaju, iako sve radnje može obaviti i šestogodišnje dete.

Priprema jednostavnog obroka. Nemojte im samo sve sipati u tanjir. Dok su mali, mogu samo da Vas posmatraju ili dodaju neku namirnicu. Kasnije mogu da sipaju ulje ili mleko u neku činiju. Predškolci mogu sami napraviti musli ili sendvič. Odaberite nož za mazanje kojim se ne mogu povrediti i pustite ih da vežbaju. Kasnije mogu seckati sastojke za salatu. Pustite ih da peru sudove. Što im ranije budete usadili ovu naviku, ranije će se osamostaliti.

Šta treba raditi kada se povredimo? Svi znamo da većina dece plače kada se povredi. Nemojte paničiti i budite smireni. Ukoliko Vi ne reagujete burno, vremenom će se i njegova reakcija stišavati. Naučite ga kako da pritisne ranu da bi krv stala, kako da je očisti, stavi hanzaplast…

Spremanje. Vaše dete treba da zna da složi svoje stvari i obuću, baci smeće, obriše prašinu, počisti, usisa… Sve ove radnje, uz Vaše prisustvo, može da obavi čak i dete od  dve godine. Kako dete raste i sazreva, prepustite mu njegovu sobu. Dogovorite se šta su njegove obaveze. Pravila se moraju poštovati. Ono će biti samostalno i odgovorno, a i Vama će biti mnogo lakše.

Raspolaganje novcem. Naučite dete da štedi. Kada idete u kupovinu, povedite ga sa sobom i objašnjavajte šta trebate kupiti i zbog čega. Pitajte ga za određeni izbor ili mu dopustite da samo donese odluku u skladu sa svojim uzrastom.

Način života se promenio. Brzo se živi. Ali, to ne znači da naša deca moraju biti „operisana“ od svega. Nemojte ih previše štititi, nemojte raditi stvari umesto njih. Pustite ih da padaju i greše. Ograničite im telefone i pustite ih da rade sve ono što smo mi radili kada smo bili deca. Neće im ništa biti čak i ako se malo dosađuju.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor