Odustajanje – najčešći dečiji odgovor na tešku prepreku

Deca su različita po mnogo čemu. Ali, jedna stvar im je zajednička – odustajanje. Sigurno ste nebrojano puta bili svedok deteta koje se nervira oko, naizgled, banalne stvari. Tada besni, viče, plače, može čak nešto i da baci ili šutne. Misle da su nesposobna i glupa. Misle da su gubitnici koji ne umeju da savladaju malu prepreku. Osećaju frustraciju. Kako da im pomognete da se na pravilan način nose sa njom?

Za početak – sačekajte. Neka dete prvo izbaci sve negativne emocije. Njegova osećanja su intenzivna, ali kratka. Kada se smiri, može da se posveti rešavanju problema. Sprovedite ga kroz rešavanje – korak po korak. Ali, navodite ga pitanjima i podpitanjima. Nemojte sve raditi umesto njega. Vremenom će naučiti da se besom ništa ne postiže i postepeno će početi da ga zamenjuje drugim, zdravijim emocijama.

Budite pravilan uzor. Na koji način Vi rešavate prepreke i probleme? Da li se lako iznervirate i odustanete ili ste uporni i staloženi? Nemojte misliti da Vas dete ne vidi u ovakvim situacijama. Ne vaspitavate dete samo rečima, već i delima. Poradite na sebi i pokažite detetu pravilan način nošenja sa frustracijama. Ponekad cilj neće biti rešavanje problema, već usvajanje potrebnih veština.

Fokusirajte se na pozitivno. Poštujte svaki dečiji trud. Ohrabrite ih da probaju nove stvari. Nemojte ih stalno kritikovati, već izdvojte ono što rade dobro u svakoj situaciji. Staloženo im objasnite šta mogu da poprave. Na taj način im gradite neophodno samopouzdanje.

Koliko očekujete od sopstvenog deteta? Da li postoji nešto što niste ostvarili tokom svog detinjstva, pa sad pokušavate to da nadoknadite? Vaša previsoka očekivanja mogu predstavljati detetu ogroman teret. Na taj način će sve činiti kako bi Vama dokazalo da je sposobno i vešto, a ne zato što želi da napreduje. Kad tad će Vam se ovaj obrazac vaspitanja obiti o glavu.

Posvetite se detetu. Znam da Vam je raspored pretrpan i da imate mnogih obaveza. Ali, koliko god dan bio težak i stresan, izdvojte vreme koje ćete u miru i tišini posvetiti deci. Ako dete od ranih nogu nauči da je život jedna velika trka u kojoj svi jure – neće biti smireno i staloženo. Imajte vreme za igru i smeh, razgovor i bliskost. To je najveći poklon koji možete priuštiti svom detetu. Svakodnevno će Vam se vraćati.

Ispričajte mu situaciju iz detinjstva kada ste se Vi nervirali i mučili oko nečega. Pokažite mu da svako od nas greši i pada, ali i ustaje i pokušava ponovo. Vaše iskustvo će mu pomoći da bolje razume sebe i svoje potrebe.

Ne radite stvari umesto njega. Ne štitite ga previše. Pustite ga da samostalno rešava sve situacije koje su u skladu sa njegovim uzrastom. Ne postoji jednostavan recept koji će ga naučiti da se lakše nosi sa frustacijom. Kroz tu školu mora proći samo. Budite tu i pratite ga ukoliko negde ozbiljno zapne. Za sve ostalo dete mora naučiti da bude samostalno i da se osloni na sopstvene kapacitete.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor