Kako se zaista osećamo nakon porođaja?

Roditeljstvo je najlepši zadatak koji možemo obavljati! Sve dok ne dobijemo decu, nismo svesni da uopšte postoji tolika ljubav! Volimo mi i našeg partnera, roditelje, prijatelje… Ali, ljubav prema vlastitoj deci se ni sa čim ne može porediti. I to je istina!

Ali, istina je i da smo nakon porođaja iscrpljene, neispavane, umorne, nervozne, kratkog fitilja… Nemamo vremena za sebe, partnera, bilo koji hobi… Brinemo o vlastitom telu, dojkama, stomaku… Boli nas sve. Mislimo da nije fer što imamo toliku odgovornost za jedno takvo slatko biće. Želimo da imamo barem malo sna i vremena za sebe. Ali, istovremeno ne možemo da se odvojimo od tog sićušnog zamotuljka.

Pitamo se da li ćemo biti dobre mame. Pitamo se da li će nam život ikad više biti opušten, bez imalo stresa i nervoze… Sećamo se onih dana kada smo na miru mogle da se okupamo, operemo kosu, isfeniramo se i nalakiramo nokte… Sada dojimo. Ne stignemo na miru ni da se okrenemo, već je vreme za sledeći podoj.

Ljuti smo na partnera. Bez obzira koliko nam pomaže, mislimo da nije fer što toliko toga zavisi od nas. Mi smo nosili to dete devet meseci u stomaku. Mi smo se porađale. Znamo da je majčino mleko najbolja opcija. Trudimo se i dojimo, uprkos bolovima, upaljenim dojkama, napuklim bradvicama…

U jednom trenutku smo srećne. Drugog trenutka plačemo. Pogađa nas sve ono što ranije nije. Osećanja se samo smenjuju. Najbliži Vas gledaju kao da niste svoji. Ako imate starije dete – ubija Vas osećaj krivice što ne provodite onoliko vremena sa njim kao ranije!

Sve nam je zbrkano! Jedva čekamo da prođu te početne muke! Pitamo se da li ćemo se ikad više naspavati kao ljudi. Ne znamo kako da kupamo novorođenče. Paničimo. Brinemo. Gubimo razum. Ubija nas dečiji plač. Ne znamo gde smo kada krenu grčevi. Krivimo sebe i sopstveni način ishrane. Pitamo se da li smo jele nešto što bi ih toliko namučilo?!P itamo se da li nam je beba dovoljno jela. Da li je žedna? Da li je nešto boli? Da li joj je toplo ili hladno? Kada smemo izaći napolje sa njom?

Drage novopečene mame… Ne brinite. Niste jedine! Mnoge mame se osećaju kao Vi! Većina prolazi kroz iste ili slične muke! Osim ljubavi, nežnosti i sreće osetićete i mnoge negativne emocije! Nije tačno da ste stalno ushićene i uzbuđene! Neko Vas je slagao!

Pripremite se na vreme. Bolje da znate šta Vas sve očekuje, stisnete zube dok ne prođe, nego da nemate pojma gde udarate! Biti mama je divan osećaj, ali ne čine ga samo lepe stvari. Mnogo toga je stresno.

Pričajte sa drugim mamama i porodiljama. Videćete da sve prolazite kroz iste probleme. Neke će to priznati, druge neće. Istina je i da je svaka od nas drugačija. Jednoj će sam početak biti užasno težak, dok će drugoj biti mnogo lakše. Sve zavisi od samih očekivanja, pripreme, pomoći, ličnosti…

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor