Malo samokontrole i svima će biti lakše!

Sa jedne strane slušamo koliko je važno pokazivati emocije. Ne valja ništa potiskivati i držati u sebi. Na kraju Vas sve to pojede i strada Vaše psihičko ili fizičko zdravlje. To što ste želeli da budete kulturni i fini Vas previše košta.

Sa druge strane, čovek se razvio do nivoa koji isključuje primitivizam. Barem bi trebalo (iako to u mnogim slučajevima ne važi). Nećemo se spuštati na nivo komšije koji psuje, ima kratak fitilj i eksplodira za tren oka. U saobraćaju se trudimo da ne psujemo i ne nazivamo druge pogrdnim imenima. Pokušavamo da svoje potrebe, ponekad, stavimo u drugi plan.

Međutim, kada govorimo o partnerskom odnosu, stvari su malo drugačije. Slučajno ili namerno, partner bude sunđer za sve Vaše uspehe i neuspehe, padove i letove… Kada dođete kući, posvađaćete se zbog najmanje moguće sitnice, jer na poslu niste mogli i niste smeli da se izborite sa teškim i napornim šefom ili kolegom.

Roditelji su Vas iznervirali nebrojano puta. Ali, eto, Vi ste lepo vaspitani i nećete biti nepristojni jer su zašli u godine kada mnoge stvari shvataju drugačije od Vas. Stres se nakuplja sa svih strana, ne možete da izdržite i partnerski odnos trpi li, trpi…

Ukoliko postanete svesni ovih stvari, pokušajte da poradite na tome. Koliko puta ste rekli partneru nešto što ne mislite? Koliko puta ste zažalili zbog toga? Da li ste preterali i doveli Vaš odnos do mesta koje nikom ne biste poželeli?

Kad se već toliko puta ujedete za jezik u odnosu prema drugima (uglavnom, mnogo manje važnim osobama), odložite svoje emocije za kasnije. Ključna reč: odložite! To znači da ćete Vašem partneru i dalje govoriti o svim svojim nedaćama, problemima, željama i interesovanjima, ali pokušajte da ga ne povredite rečima, naročito kada Vas je iznervirao neko sasvim treći.

Umesto toga, naučite da se izborite sa svim drugim ljudima koji u Vama bude bes. Možda ćete sa nekima od njih rešiti probleme, dok ćete u odnosu sa drugima staviti tačku. Ali i to je za ljude. Nismo svi jednaki i ne moramo se trpeti do iznemoglosti.

Vaš partner je na Vašoj strani i nemojte uništiti sopstveni brak zbog nerasčišćenih računa sa drugim ljudima. Obratite pažnju na ljude koji iz Vas crpe ogromnu energiju, a toga nisu vredni. Nađite načina da iskažete svoje mišljenje i stav, bez obzira što se toliko razlikuje od svih drugih.

Ogromna je razlika između lepog vaspitanja i neadekvatnih odnosa sa ljudima koji uopšte nisu vredni Vaše pažnje. Neke odluke se možda teško sprovode u delo, ali to uopšte ne znači da su pogrešne ili nevažne.

Odaberite ljude sa kojima možete biti svoji, iako je to mali krug ljudi. Ne „pucajte“ na partnera svaki put, jer ćete možda kasno shvatiti kolika Vam je podrška bio u svim neuspesima i padovima. Malo samokontrole prilikom rasprave i svima će biti lakše.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor