Kako da prebrodite generacijski jaz i približite se svom detetu?

Sigurno ste se barem jednom zapitali kako to da neki roditelji imaju veoma blizak odnos sa svojom decom, dok ga drugi uopšte nemaju. Dok jedno dete koje se nalazi u pubertetu prepričava veći deo dogodovština svojim roditeljima, drugo im ne govori čak ni ono što bi obavezno trebalo.

Bliskost je veoma komplikovan pojam i mnogo faktora utiče na njeno stvaranje: ličnosti roditelja i deteta, spremnost na kompromis i razumevanje, autoritet i doslednost koja se primenjuje, vreme koje se provodi sa detetom, godine u kojima dobijete dete, uticaj vršnjaka i okoline…

Naravno, ne možete kontrolisati sve ove faktore. Roditelji se različito postavljaju čak i prema prvom i drugom detetu. Iskustvo i raznovrsna dešavanja utiču na naše raspoloženje i nivo strpljenja koji imamo. Međutim, na neke stvari ipak možete uticati…

Slušajte svoje dete. Kad Vam je dete malo, čućete milion pitanja na koja nećete znati odgovor. Ponekad će Vam biti i dosadna. Međutim, važno je da ovaj period ispratite sa puno strpljenja. U tom periodu gradite osnovu Vaše komunikacije. Ukoliko često budete nezainteresovani ili grubi, dete će vremenom naučiti da je bolje da Vas ne pita ništa. Nećete zadovoljavati njegovu prirodnu radoznalost i ono će se okrenuti drugima. Imajte u vidu da će mnogo toga naučiti od Vas. Vodite računa da to budu korisne i važne stvari.

Budite prisutni u njegovom životu. Iako zvuči surovo, odgajanje deteta je ponekad ekstremno težak zadatak. Zbog posla i radnog vremena, a kasnije i zbog dečijih obaveza, veći deo dana ne provodimo zajedno. Zbog toga je važno da svaki zajednički slobodan trenutak iskoristite kvalitetno. Nije dovoljno da budete samo fizički prisutni. Potrebna je uzajamna interakcija. Zato, pravilno postavite prioritete. Naravno da je važno da spremite ručak i pospremite kuću, kako bi se dete zdravo hranilo i bilo u čistom. Ali, nemojte robovati ovim obavezama i pronađite vremena za porodicu.

Setite se svog detinjstva. Kada malo porastemo, ipak se razlikujemo od svojih roditelja, bez obzira koliko ličimo na njih. Vremena se menjaju, a generacijski jaz postaje sve veći. Pubertet je period kada se roditelji i deca najmanje slažu. Tada su najudaljeniji. Zato je važno da prepoznate momenat kada jedan metod vaspitanja više ne deluje i pređete na novi. Različito ćete razgovarati sa detetom od pet i detetom od petnaest godina.

Setite se svojih roditelja. Razmislite šta vas je nerviralo kod njih. Pokušajte da ne ponavljate iste greške. Možete čak i zabeležiti ove stvari. Možda će Vam mnogo više značiti u nekom periodu kada Vaše dete bude bilo starije. Tada ćete se i Vi promeniti, pa će Vam ova vrsta beležaka mnogo značiti.

Iako tehnologija napreduje mnogo brže od nas, probajte da ispratite neke najosnovnije stvari. Ukoliko imate veliku averziju prema njoj, nećete razumeti svoje dete u mnogim stvarima. Bez obzira što internet ima i svojih ozbiljnih opasnosti, naročito za decu, morate biti u toku kako biste znali kako da ih zaštitite od toga.

Najvažniji savet jeste da se ništa ne radi preko noći. U pitanju je drugo ljudsko biće i potrebno je da uložite ozbiljan trud ukoliko želite da budete bliski sa bilo kim. Nekada će to ići spontano, nekad malo teže. Ali, nikad nemojte odustajati.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor