Uskraćujete li intimnost kada postoje problemi među vama?

Ponos je osećanje koje je, ponekad, jače od svega. Ne želimo da pokažemo da nam nije lako ili da nas je partner povredio nekim svojim ponašanjem ili rečenicom. Zbog toga ćutimo. Bes i nezadovoljstvo se samo nagomilava. Kažnjavamo partnera na milion načina. Jedni to rade tako što ne razgovaraju sa svojim partnerom, drugi uskraćuju intimnost i seksualne odnose, treći manipulišu kako god znaju i umeju. Ali, kada se, na kraju, podvuče crta, sve te aktivnosti nas ne dovode do osećaja zadovoljstva. U većini situacija samo pogoršavamo stvari. Zbog čega je to tako?

Koliko god to ružno zvučalo, želimo da povredimo partnera. Želimo da shvati kako se mi osećamo. Želimo da shvati da je pogrešio, zaboravio, učinio bilo šta što nije trebao. Uskraćujemo mu intimnost: ne razgovaramo danima, ne razmenjujemo poglede, dodire, izbegavamo bilo kakvu bliskost, naročito seksualne odnose. Ovakvo ponašanje obično ne nailazi na razumevanje. Partner možda uopšte nema pojma zbog čega se Vi tako ponašate. Ukoliko je on imalo zreliji od Vas, zamoliće Vas da razgovarate. Ukoliko nije, počeće identično da se ponaša. Vas će to još više razljutiti i ovoj igri se ne vidi kraj. Nezadovoljstvo se pojačava i nepotrebno produžava. Obe strane su nezadovoljne, ali ponosne!

Svi partneri povremeno dolaze u situaciju kada se oko nečeg ne slažu, ne dele iste stavove i mišljenje. Ali, to nije razlog da zalupite vrata ispred nosa. U kvalitetnim brakovima partneri znaju kako da reše većinu prepreka i problema. Čak i kada ne znaju, pokušavaju zajedno da pronađu rešenje. A ukoliko postoji želja i volja, problem je već do pola rešen.

Umesto što se durite i ponašate kao malo dete, možda je bolje da probate sa nekim drugim pristupom. Pomoći će Vam bilo koji, ukoliko ima veze sa otvorenom komunikacijom. Mali signali kao što su nežan pogled ili privrženi dodir ruke, mogu znatno poboljšati situaciju. Retko koji partner će ostati ravnodušan.

Prestanite da se ponašate kao da ste na različitim stranama. Vi i Vaš partner se borite za jednu zajedničku stvar, koliko god Vam mišljenja bila različita. Trebate pronaći načina da zajedno stignete do cilja, umesto što ćete jedno drugom podmetati nogu. Vi se ne takmičite. Pobednik je onaj PAR koji uspe zajedno da reši sve prepreke i probleme na koje nailazi.

To se postiže jednim jedinim načinom – otvorenim razgovorom. To ne znači da on neće biti težak ili naporan. Moraćete da kontrolišete visok ton, iako ste besni do neba. Moraćete da poštujete svog partnera, iako Vas je povredio. Ali, to slobodno možete da mu kažete. Niko Vam ne savetuje da se pretvarate i pričate kao dve zaljubljene ptičice. Budite otvoreni, kažite šta mislite i osećate, ali pri tom poštujte pravila igre. Nemojte stvari činiti gorim nego što već jesu.

Naravno da ne trebate da se folirate i cvrkućete ako imate bilo koji problem. Naravno da nećete uživati u seksualnom odnosu ako ste besni do neba. Ali, uskraćivanjem intimnosti ne rešavate apsolutno ništa! Zar Vam nije lakše da rešite problem, umesto što ćete ga staviti pod tepih?  Zar Vam nije lakše da funkcionišete bez osećanja nezadovoljstva, gorčine, ljutnje…

Zato, sednite i razgovarajte. Rešite problem koji imate. Potrudite se oboje. Nemojte povređivati partnera, jer time zaista ništa ne rešavate.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor