Da li zajedno donosite odluke?

Dogovor je jedan od ključnih faktora svakog odnosa, pa tako i braka. Naravno da tu nema samo čiste matematike. Kada je u pitanju odnos dvoje ljude, jedan i jedan nisu uvek dva. Danas ćete se potruditi Vi, sutra Vaš partner, nekad više on, nekad više Vi. Sve u svemu, ukoliko ste zadovoljni učešćem i jedne i druge strane, nema mesta zabrinutosti.

Kakva je situacija kada je u pitanju donošenja odluka? Da li razgovarate baš o svemu što je vezano za Vašu porodicu? Ili imate osećaj da ne učestvujete podjednako u svim odlukama?

Zajedničko donošenje odluka je nešto što se, takođe, vežba i vremenom usklađuje između dva partnera. Pre nego što ste se upoznali, brinuli ste isključivo o sebi. Sada Vas ima dvoje. Kad dobijete decu, ima Vas mnogo više. Zbog toga je veoma važno da sve važne odluke koje su vezane za Vašu i budućnost Vaše dece donosite zajedno. Jedino u tom slučaju, niko se neće osećati isključeno i svako će dobiti poštovanje koje zaslužuje.

Kada se budete dovoljno upoznali, stvari će leći na svoje mesto. Shvatićete da je Vaša supruga veoma dobra u organizovanju druženja, tako da joj se nećete mešati. Ukoliko Vam bude tražila savet, bićete tu. U suprotnom, verujete joj i prepuštate joj kormilo.

Vaš suprug je vrsni poznavalac tehnike, pa ćete mu prepustiti odluku svaki put kada budete kupovali nov televizor, kompjuter ili telefon. Možda ćete izabrati boju ili bilo koju spoljašnju karakteristiku, dok će on odlučivati o svemu ostalom.

U ovakvim situacijama se ne osećate ugroženo. Svako od nas ima svojih interesovanja i oblasti u kojima se mnogo bolje snalazi od svog partnera. A poverenje koje gajite jedno prema drugom je od ključne važnosti.

Međutim, ukoliko Vaš partner pati od kontrole, može se desiti da je donošenje zajedničkih odluka, polako ali sigurno, prešlo u njegove ruke. Možda niste ni primetili ovaj momenat, jer se to sigurno nije desilo odjednom. Ukoliko Vaš partner bude odlučivao sam o svemu što je važno, može se dogoditi da počnete da osećate ogromnu nesigurnost u svim životnim aspektima. Počećete da sumnjate u sebe. Mislićete da niste dovoljno dobri ni u čemu, čak ni u nečemu u čemu ste bili vodeći, na primer: u svom poslu ili vaspitanju dece.

Sasvim je u redu da volite svog partnera i da mu verujete, ali morate naučiti da sarađujete. To se naročito odnosi na zajedničko donošenje odluka. Finansije, vaspitanje, deca, podela kućnih poslova i provođenje zajedničkog vremena moraju biti nešto gde nećete biti sebični. Naravno da nećete pitati partnera za svaku sitnicu, ali vodite računa da u važnih stvarima učestvujete svi.

Kada dobijete decu, uključite ih u donošenje onih odluka kojima su dorasli. Naravno da ih nećete pitati kako ćete raspolagati kućnim budžetom i koji ćete račun prvo platiti, ali morate im dati do znanja da su i oni deo porodice i da poštujete njihovo mišljenje.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor