Poredite li se sa drugima?

Koliko puta ste uhvatili sebe u nezadovoljstvu koje je uzrokovano poređenjem sa drugim ljudima? „Eh, kad bih ja imao toliku platu! Blago njima! I ja bih voleo da odem tamo na letovanje! Njemu je baš opušteno na poslu! Hoću i ja takvu kuću! Ona je tako mršava! Nikad neću tako izgledati! Oni su tako zaljubljeni! Imaju savršen brak!“

Primera ima raznih. Svako od nas želi nešto što još uvek nema. Međutim, kada se na ovaj način poredite sa drugima, sebe stavljate u podređen položaj okovan zavišću. Uništavate sopstveno samopouzdanje. Jedno je kada primećujete šta se oko Vas dešava, koje opcije postoje i šta bi od svega toga Vama odgovaralo. Sasvim drugo je kada idete tužni i samo kukate o stvarima koje drugi imaju, a Vi ih nemate.

Svako od nas je drugačiji. Srećnim nas čine različite vrednosti i ciljevi. Zbog toga je važno da težimo onome što mi želimo, a ne onome što imaju drugi. Umesto što ćemo samo kukati za stvarima koje nemamo, bolje je da napravimo realan plan i počnemo da radimo na njegovom ostvarenju. Trudite se. Planirajte. Idite korak po korak. Budite uporni i tvrdoglavi. Ostvarite željene ciljeve na način koji Vi želite i koji Vama odgovara. Možda Vi ne možete i ne želite gaziti druge, kako biste postigli ono što ima neko kome zavidite.

Prestanite da idealizujete ciljeve koje želite da postignete. Kada se poredimo sa drugima, mi izaberemo samo jedan detalj i držimo se njega. Na primer, želimo da imamo ogromnu kuću kakvu ima naš šef. Međutim, zaboravljamo koliko je on radio kako bi do te iste kuće stigao. Zaboravljamo da on ima 60, a mi 30 godina i da još uvek mnogo toga moramo i možemo uraditi. Zaboravljamo kolika je odricanja imao. Ne obraćamo pažnju na njegov razvod, decu sa kojom ne razgovara, slobodno vreme kojeg nema… Obratite pažnju na širu sliku. Nije baš sve tako lako, jednostavno i idealno.

Setite se svojih vrlina i sposobnosti. Možda nemate veštine jednog menadžera, ali ste veoma dobri u poslu ili hobiju kojim se bavite. Za razliku od tog menadžera koji je omražen u privatnom životu, jer mu niko ne veruje ni reč, Vi imate mnogo pravih prijatelja na koje uvek možete da se oslonite.

Niko od nas nije savršen. Drugačijeg smo sklopa. To obavezno morate prihvatiti. Danas ću ja napraviti grešku na poslu, sutra ćete Vi, a prekosutra Vaš kolega. Niko nije izostavljen. Svako od nas ima i loših dana, padova, neuspeha, prepreka sa kojima ne zna kako da se izbori…

Ukoliko se često poredite sa drugima, možete postati toliko nezadovoljni, da ćete često kritikovati ili napadati druge ljude kako biste se Vi osećali bolje. Priznajte, zbog toga sigurno nećete biti ponosni. Uostalom, da li se posle toga stvarno osećate bolje ili se još više usmeravate na sopstvene neuspehe?

Budite realni. I sami znate da život nije bajka. Cenite ono što imate. Okrenite se optimističnom sagledavanju stvari. Pokušajte da budete srećni, umesto što ćete se stalno porediti sa kolegom na poslu i postati nesrećni. Mnogi ljudi mnogo više cene svoj mir, pogled sa terase, uživanje u dvorištu, zalasku Sunca, zdravoj i srećnoj deci koja Vam se obraduju svaki put kada dođete sa posla…

Verujem da ste srećna osoba. Želeti dalje i više nije loša stvar. Bitan je samo način na koji to želite. Sagledavajte, učite, upijajte, ali na kraju uradite tako da budete srećni. To je najvažnije.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor