Plašite li trudnice svojim iskustvom?

Svaka trudnica ima mnogo strahova! Najveći je onaj od samog porođaja. Međutim, tu su i mnogi drugi: dilema da li će sve biti u redu sa bebom, da li će biti dobra mama, da li će se snaći u svemu, kakav će joj biti seksualni život, da li će ikada vratiti svoju prvobitnu figuru…

Mame, bake, tetke, sestre, prijateljice i komšinice žele da pomognu svojim savetima. Često Vam prepričavaju svoje iskustvo (koje i nije bilo baš tako lepo i lako). Iako misle da su pomogle do neba, njihovi saveti često ne prijaju trudnicama. Iako je strah od svega nepoznatog već postojao, posle ovih „dubokoumnih“ razgovora situacija bude još gora.

Ja sam se ugojila 30 kilograma!“ Žene su i bez trudnoće dovoljno opterećene svojim izgledom. Primećuju svaku sitnicu koju ne vidi niko osim njih. Sasvim je normalno da će se ugojiti u trudnoći. Ne sviđa im se njihovo telo i sve promene koje nastaju. Zato, nemojte ih podsećati koliko ste se Vi ugojile i koliko Vam je bilo teško da vratite prethodnu figuru. Neke žene ostave višak koligrama u sali za porođaje, dok se drugima „lepi“ svaki zalogaj. Dobra vest je da nakon porođaja imate mnogo ozbiljnijih stvari o kojima ćete razmišljati, te Vam višak koligrama i neće delovati toliko strašno.

Ovde se nadovezuje i ona čuvena rečenica kada Vas neko nije video duži vremenski period: „Jao, koliki ti je stomak! Kako si velika! Jel nosiš blizance?!“ Ne brinite! Za skidanje kilaže je potrebno malo više vremena, a čim počnete da jurcate oko deteta, kilogrami će se sami topiti.

Vi i dalje imate seksualne odnose?!“ Ili: „Vi nemate seksualne odnose?!“ Ne brinite! Svaka trudnoća je drugačija. Zbog umora, pospanosti i mučnine, možete imati smanjen seksualni apetit. Isto tako, možete imati redovan seksualni odnos kao i ranije. Ukoliko imate bilo kakvih nedoumica i pitanja, obratite se Vašem ginekologu.

„Nemaš vezu u porodilištu?! Pa kako ćeš?! Znaš li ti kako su odvratni tamo?! Obavezno pronađi nekog!“ Nažalost, ovakvim stavom samo produžavamo korupciju, umesto da svako radi svoj deo posla!

„Užasno dugo sam se porađala! Neizdrživi bolovi su trajali satima!“ Ruku na srce, svaki porođaj je drugačiji i svaka žena ga različito doživljava. Neke se porode za sat vremena, dok kod drugih traje malo duže. Doživljaj bola nam je, takođe, različit. Zato, polako! Važno je da ostanete smirene i ne paničite. Ukoliko imate školu za trudnice u Vašem mestu, nemojte je zaobići.

Posle porođaja nisam mogla da sednem tri meseca! Rana me je užasno bolela!“ U zavisnosti od samog porođaja postoje žene koje mogu da sednu i dan posle, ali i onih kojima treba više vremena, pa i meseci, ukoliko je rez veći. Ne znate kako će se situacija odvijati. Nemojte unapred misliti da će biti loše.

Naravno da ćete razgovarati sa najboljom prijateljicom o svim svojim strahovima i njenom iskustvu tokom trudnoće i porođaja. Ali, zapamtite da to ne znači da će automatski biti loše. Svaka žena i trudnoća je drugačija. Ispratite stručnu literaturu i škole roditeljstva koje će pažnju usmeriti na ono što je zaista važno. Strah od svega Vam neće doneti ništa dobro. Naučite kako da se umirite, razgovarajte sa osobom u koju imate najviše poverenja i koja će znati kako da Vam prenese vlastito iskustvo.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor