Elektronsko nasilje

Pogledajte oko sebe. Svi su zadubljeni u svoje telefone, kompjutere, laptopove… Bukvalno ne možemo bez interneta i društvenih mreža. Čine našu svakodnevnicu. Čak i kada negde putujemo ili odemo u neki restoran ili kafic, pitamo za bežični internet.

Složiću se. Internet ima mnogo mogućnosti ukoliko ga koristimo kako treba. Ali, isto tako, on je postao još jedno opasno mesto, ukoliko malo ne obratimo pažnju na pravila ponašanja. Sve je više zloupotreba fotografija, klipova, ličnih podataka, neprikladnih sadržaja… Ne možemo sopstvenu decu da zaštitimo od svega toga, iako su tu, tik pored nas.

Elektronsko  nasilje se može definisati kao i svako drugo nasilje: postoji namera da se druga osoba povredi ili osramoti na bilo koji način. U ovom slučaju postavljanjem uznemirijućih sadržaja, fotografija, snimaka, tekstova, verbalnih pretnji uz pomoć savremene tehnologije.

Ukoliko ste roditelj ili nastavnik, nemojte umanjivati značaj ove vrste nasilje, jer je poslednjih godina u ozbiljnom porastu. Vaše dete se može osetiti loše, neraspoloženo, besno i tužno kao i kad je izloženo bilo kojoj drugoj vrsti nasilja.

Kod elektronskog nasilja imamo jedan veliki problem. Svi mislimo da nam virtuelni svet obezbeđuje anonimnost. A, zapravo, nije tako. Pretraživanje i kuckanje iz sostvenog doma nije garancija. Pošto smatramo da to nije realan svet, imamo mnogo više hrabrosti da uradimo nešto što ne bismo uradili kada bismo imali kontakt licem u lice. I taj osećaj nas navede na pogrešan put.

Ukoliko Vam bilo ko šalje uznemiravajuće sadržaje bilo koje vrste, važno je ostanete pribrani, ne odreagujete nasilniku. Nemojte dozvoliti da Vas uvuče u svoj svet i igru, jer posledice mogu biti ogromne. Sačuvajte sve ono što Vam je ta osoba napisala kako biste imali dokaz. Informišite se o ljudima i organizacijama koje Vam mogu pomoći u ovom slučaju. Nemojte pomisliti da ova vrsta nasilja nije stvarna, jer kod Vas je sigurno izazvala  more negativnih emocija.

Ukoliko Vas neko uznemirava na društvenim mrežama, lako ga možete izbrisati iz prijatelja, blokirati ga i ignorisati. Ukoliko Vaše dete koristi internet, popričajte sa njim o mogućim opasnostima i posledicama. Ono možda nema toliko zrelosti, iskustva i pameti kao Vi i neće odreagovati na dobar način.

Pratite šta Vaše dete radi na internetu. Ograničite mu vreme igranja igrica. Forsirajte fizičke aktivnosti, druženja i posete prijatelja. Koristite ga samo za realne potrebe. Možda je lakše da Vam dete bude na internetu dok Vi pripremate ručak. Ali, nemojte misliti da tu ne može ništa da mu se dogodi.

Ohrabrite svoje dete da Vam se obrati za bilo kakav problem i bilo kakav čudan ili neprimeren sadržaj. Na taj način ćete ga najbolje zaštititi. Budite i Vi sami korisnik. Možda Vas ne zanima sva ta nova tehnologija, ali jedini način da zaštitite svoje dete jeste da se upoznate sa tim, te da znate kako da reagujete i šta da činite.

Razgovarajte sa nastavnicima. Zatražite da im se barem u školi održi neka radionica na ovu temu, kako bi znali na koji način trebaju reagovati.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor