mama koja ne radi

Mama koja ne radi

Neke mame se zaista mogu upustiti u ovu avanturu. Jedini mogući način jeste da muž ima dovoljno veliku platu. Kako društvo na to gleda?

Jedni ovaj period, koji traje nekoliko godina, posmatraju kao dobitnu kombinaciju. Mama neće propustiti prve korake, prvi zub, prve reči… Biće tu da isprati svaku novinu. Drugi to posmatraju kao nešto loše. To je žena koja živi na grbači svog muža. Ne radi ništa, ne privređuje. Međutim, kako na to gledaju mame koje ostaju kod kuće?

Većina u početku zaista i uživa. Međutim, kada prođe godina, mama bi volela da se vrati svom životu od ranije. Volela bi da ode na posao, sredi se, našminka i isfenira, razgovara sa odraslim ljudima. Mame ne žele da razgovaraju isključivo o boji stolice deteta, dojenju, hrani ili kašnjenju u govoru.

Iskustvo i praksa govore o tome da se ove mame, jednim delom svog bića, osećaju loše. Bez obzira koliko vole svoju decu, ipak  su posvećene isključivo njima. Ponekad su usamljene, na ivici nerava zbog dečijeg plača, kenkanja, rasprava…

Ukoliko imaju sreće da imaju ogromnu podršku svog supruga, lakše je. Međutim, ima i onih koje nemaju tu podršku. Partner ih može ozbiljno povrediti svojim komentarima: „I onako ne radiš ništa po ceo dan!“ Verujem da je to kap koja prelije čašu.

Mame koje ostaju kod kuće često nemaju vremena ni za tuširanje. Obuku ono što im prvo padne pod ruku, jer uvek žure. Treba spremiti deci sva tri obroka, srediti veš i igrati se sa njima kad god su u prilici. Često glume sudije, jer se deca raspravljaju na svakih pet minuta.

Osećaju se beskorisno, ne bave se onim što vole, ne rade posao za koji su se školovale. Što je izraženija samostalnost mlade mame, to je osećaj teži.

U našem društvu se o ovom problemu retko govori. Mama prestaje da bude sve ono što je bila ranije. Ona nema vremena da se naspava, bavi svojim hobijem ili ode na trening. Društvo je osuđuje. Ona nema prava da se žali, jer je njen suprug dovoljno uspešan i vredan.

Gde su njene ambicije i želje? Ostavila je karijeru „tamo negde“ kako bi bila sa svojom decom. Međutim, ukoliko je mama nezadovoljna i nesrećna, taj osećaj će projektovati i na svoju decu.

Zato, drage mame, ukoliko imate potrebu da radite, stvarate i gradite svoju karijeru – učinite to. To ne znači da ćete biti loša mama. U većini slučajeva ćete biti bolja mama, jer ste zadovoljnije sobom i uspehom koji pravite.

Važno je biti sa detetom, ali je u svemu tome mnogo važniji kvalitet, a ne kvantitet. Ne dozvolite da se osećate izolovano i otuđeno od čitavog sveta. Period koji ostajete kod kuće je samo privremen, a čim se steknu uslovi za to – ostvarite svoje želje. Niste loša mama ukoliko imate još neku ulogu u životu – ulogu supruge, poslovne žene, najbolje prijateljice, sestre. Ne obraćajte pažnju na tuđa mišljenja i uradite ono što želite Vi.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Jedan komentar na temu “Mama koja ne radi

Ostavite odgovor