Leto je tek krenulo, a deci je već dosadno

Leto je tek krenulo, a deci je već dosadno?

Raspust je tek počeo. Radovali ste se malo opuštenijoj atmosferi: nema jurnjave, domaćih zadataka i učenja, deca mogu ostati i malo duže budna. Vi ste svašta isplanirali, more ili planina su odavno rezervisani, ali šta ćete se ostalim danima?

Da se ne lažemo, malo smo preterali. Stalno animiramo vlastitu decu. Sa druge strane, vremena su se promenila. Ne smemo ih ostaviti same na igralištu, raskrsnice i semafori sa svih strana, zelenila sve manje… Zbog toga pribegavamo nekim drugim zanimacijama. Složićete se, ponekad nam stvarno bude naporno.

Vrlo brzo kreće dosada, kolutanje očima i negodovanje na sve što izgovorite. Ovo Vam je sve poznato?

Dosada je dobra za decu. Izuzetno im je neprijatna i zbog toga ne mogu dugo da je trpe. Međutim, ako im stalno predlažete zanimljive aktivnosti – na pogrešnom ste putu. Oni moraju sami da se izbore sa njom. Čim je previše dosade, naša deca postaju kreativna. Svašta im pada na pamet. Smišljaju, planiraju, raduju se ishodu. Ovakav pristup je izuzetno pozitivan za njihov razvoj.

Bez dosade neće doći ni do kakvih inovacija i pronalazaka. Dosada nije nešto što trebate da lečite. Ako je detetu dosadno, ne znači da ste loš roditelj. Jedan deo dana se trebamo igrati sa decom. Međutim, morate ih naučiti da i Vi imate obaveza ili pravo na mali odmor i predah tokom dana.

Tokom leta, uspostavite drugačija pravila: čitanje knjige po izboru 30 minuta dnevno (mlađa deca mogu i malo kraće), računanje i rešavanje matematičkih zadataka 20 minuta dnevno. Ponedeljkom i sredom bilo koji sport napolju minimum sat i po vremena.

Određenim danima im uvedite bacanje smeća, spremanje sobe… Vikendom obavezno organizujte druženje sa drugarima ili prijateljima koji imaju decu. Društveni život se ne treba zapostaviti.

Razgovarajte sa njima, pa zajedno odlučite šta bi voleli novo da nauče tokom leta… To može biti neki čas slikanja, plivanja, bilo kakvog hobija… Važno je da budu motivisani i da im to bude zanimljivo, a ne da idu na dodatne aktivnosti iz moranja.

Dajte im vodene bojice, tempere, kolaž papir… Vodite ih u radionicu i pokažite posao koji volite da radite u slobodno vreme…

Objasnite im da nisu prinčevi i princeze i da moraju imati i obaveze tokom radnih dana. To ne mora biti ništa veliko, ali bolje je slaganje igračaka na police, nego da Vam se premeštaju sa ekrana na ekran.

Pronađite sredinu. Pokušajte da organizujete vreme u kojem ćete se igrati sa svojom decom, ići i duge šetnje ili svratiti na sladoled i pričati o svemu i svačemu. Isto tako, pustite ih da im bude dosadno jer će na taj način sami osmisliti brdo zanimljivih aktivnosti. Ne ugađajte im u svemu, jer svet to sigurno neće činiti.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor