Kad žena zaćuti

Muškarci i žene su  toliko različiti da izgleda kao da su sa različitih planeta. Dok jednima treba razgovor i tapšanje po ramenu, drugima treba tišine  i vremena  za sebe. Uz  sve to imamo milion obaveza i decu, a postići sve u konac je nemoguća misija. Zaboravljamo da trebamo obratiti pažnju na osećanja nama važne osobe.

Usled svakodnevnih problema nastupaju sva ona naša negativna osećanja, stres i nervoza. Partner je prvi koji biva na udaru – često ni kriv, ni dužan. Ne želimo da se suočimo sa pravim problemima, pa nam je lakše da se istresemo na njega.  Možemo izgovoriti brdo reči  koje zaista ne mislimo. Povređujemo drugu stranu. Žene često pričaju do iznemoglosti, ali kada kap prelije času – nastaje tišina. Tada joj je, naizgled, svejedno. Ravnodušna je i odustaje od svake vrste truda, razumevanja, strpljenja…

Ne želi više da ulaže, da trpi, da se jedina trudi… I iz ovog stadijuma ju je teško izvesti. Potrebno joj je da se partner potrudi iz petnih žila, jer ona više ne može sama.

Ima osećaj da se njen trud i rad ne cene. Spolja nema nekih velikih razlika, osim što ćuti. Unutar nje, ona je druga osoba. Ravnodušna je i ne želi više da se trudi. Ponaša se kao da više ništa ne može da je povredi, jer je već na sve navikla.

Negativna osećanja počinju da se talože. Sve je manje zainteresovana za supruga, brak, domaćinstvo… Posvećuje se deci ili stvarima koje su njoj jedino važne. Neće više ulaziti u teške rasprave, neće se ubeđivati sa partnerom… Praviće se kao da se slaže sa svim što je njen suprug rekao. Ustvari, uradiće po svom. U tišini. I neće joj biti važno što će, možda, na taj način izgubiti partnerovo poverenje ili povrediti njegova osećanja.

Nije poenta da pobedite u raspravama. Nije poenta da budete u pravu. Poenta je da se dogovorite oko svega što radite zajedno. Nađite rešenje koje nikog neće povrediti ili izbaciti iz koloseka, koji god da je problem u pitanju.

Razgovarajte. Žene  ne moraju praviti problem oko svega, dok muškarci moraju naučiti aktivno da slušaju. Svaki partner treba prepoznati želje drugog i pokušati da razlike smanji na najmanju moguću meru. To nije uvek lako. Ali, u pitanju je Vaš partner. Niste suprotstavljene strane. Radite na različitostima, a negujte sličnosti.

Znam da se danas nema vremena ni za šta. Obaveze su nas zatrpale i ne znamo ni gde smo, ni gde udaramo. Zbog toga smo preopterećeni i nemamo snage da se borimo sa problemima koje imamo u braku. Mislimo da ćemo to učiniti sutra. A onda, i sutradan imamo previše obaveza koje nas iscrpljuju. I tako iz dana u dan, udaljavate se sve više od svog partnera. Zaboravljate da se potrudite. Nemate snage.

Ako stignete do faze kada Vam je svejedno, možda ste zauvek izgubili svog partnera. Nemojte gurati probleme pod tepih. Rešavajte ih na vreme. Nemojte zbog sitnica oterati svog partnera. Život je suviše kratak za takve stvari.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

 

Podeli ovaj tekst.

Jedan komentar na temu “Kad žena zaćuti

Ostavite odgovor