Da li ste i vi ljuta i nervozna mama?

Svaka mama zna da njena uloga traje 24 časa na dan. Nema odmora, spavanja i opuštenosti. Od ranog jutra, pa do kasnih sati, uključujući noćno sisanje ukoliko imate bebu – Vi razmišljate, pitate, čuvate, preispitujete se, vičete, smejete se, plačete…

Bez obzira koliko naporan bio dan, uveče legnem i razmišljam: „Da li sam preterala sa strogoćom? Zbog čega sam bila nervozna? Da li sam vikala zbog glupavih, ali za dete i te kako normalnih stvari? Da li nemam strpljenja zbog toga što mesecima ne spavam kako treba?“

Veče mi najteže pada. Tada sam i ja već umorna, a one sve traže u isto vreme: spremi večeru, kupaj ih, spava im se… Jednoj spremi ovo, drugoj ono… Jedna ne želi ovako, druga ne želi onako… Suprug stiže sa posla i pita me zbog čega sam toliko nervozna…

„Nervozna? Nisam. Samo želim sve da završim do 21h.“ Nisam želela da postanem ljuta i nervozna mama koja ne ume da se opusti. Nisam planirala da vičem zbog sitnica koje su svojstvene deci. A upravo to radim. Ma koliko uživala sa decom koju volim najviše na svetu, ne mogu postići savršenstvo za kojim žudim.  Ne može sve biti na svom mestu: sudovi i veš oprani, deca srećna i zadovoljna. I ne može sve biti u isto vreme. Nešto od toga ne stignem. I tada sama sebi pravim pritisak.

Ne smeta mojoj deci prljava čaša. Ne smetaju mužu razbacane igračke na tepihu. Smeta meni. Da li i Vi to sebi radite? Da li postavljate ciljeve koje je nemoguće postići, a onda neuspešno pokušavate da ih postignete? Iz dana u dan? Mislite da će danas ishod biti drugačiji?

Ukoliko potvrdno odgovarate na ova pitanja, zapitajte se sledeće: da li želite da Vas deca takvu pamte kad odrastu i kad im detinjstvo prođe? Da li su njima važniji oprani sudovi ili vreme koje ćete provesti sa njima? Kome je potreban taj savršeni redosled u kući? I na kraju, za koga sve to radite? Ako kažete da radite zbog dece – lažete sigurno! Radite zbog sebe! Isključivo zbog sebe!

Opustite se. Niko Vam ništa neće zameriti. Ako Vam neko nešto i zameri, pitajte ga hoće li Vam pomoći. Time ćete im sigurno zatvoriti usta. Imate malu decu. Promenite pravila. Dopustite sebi nered i razbacane igračke. Ne nervirajte se zbog korpe pune prljavog ili neispeglanog veša.

Radite onoliko koliko možete. Znamo da retko ko sebi može priuštiti pomoć, koju će platiti. Ne postavljajte prevelika očekivanja. Uživajte sa decom i suprugom, jer imate samo jedan život, a oni samo jedno detinjstvo.

Možete da birate: nervozna i ljuta mama ili mama koja provodi vreme sa svojim mališanima? Izaberite ovo drugo i postavite prioritete na pravi način. Niko to neće učiniti umesto Vas. Važno je samo da postanete svesni u čemu grešite. Sve ostalo će se namestiti samo od sebe. Baš onako kako valja. Trebate samo to da dozvolite.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

3 komentara na “Da li ste i vi ljuta i nervozna mama?

  1. Ja sam mama blizanaca od skoro 4 godine. Prosvetni sam radnik i znam sta znaci rad s decom. Ali kao mama , ja sam za sebe jedno veliko razocaranje. Nervozna sam, vicem i onda me grize savest da su i oni nervozni zbog mene. Inace stalno placu i razmazeni su. Da im ne naskodim nekakao. Sem tih kucnih poslova koje pominjete, mene nervoznom cine stvari koje ne mogu da promenim/ kontrolisem kod njih. Od samog rodjenja imali smo neke manje probleme , i od tada ja sam postala hipohondqr.Kada ne sede ispravljeno, ja se odmah sekiram kako ce im to uticati na kicmu, ne jedu ovo, mene hvata panika da li unose sve sto je potrebno. Stvarno sam ocajna.

  2. Ja mislim da svaka mama dozivi ovo. Pre svega jer previse očekujem od sebe i svoje dece. Zelimo da je kuca čista, da su stvari oprane opeglane, sudovi cisti, sve na svom mestu. Ujedno da dete spava, jede, kupa se na vreme, da ispratimo deciji ritam. Da se proseta, da bude veselo, raspolozeno i zdravo. Mi da budemo ciste, doterane, jednom rečju sređene, da imamo vremena da odmorimo malo od svega, da spremimo ručak, da muz bude zadovoljan. Sve ro zeli jedna mama. Iskreno zelje su super i treba teziti ka tome, ali jednostavno NEMOGUĆE JE POSTICI SVE TO u jednom danu. Slabo spavamo, nismo odmorne, zato smo razdrazljive ljute i ponekad zelimo da nestanemo. Istina je da dan ima 24 sata i da nam treba mali predah. Ja sam sebi napravila cilj ovako. Da dnevno imam 5 obaveza od kojih je da koliko toliko na oko pospremim sve prostorije u kuci, da spremim rucak, prosetam dete, iznesem smece i uvece okupam dete. Uz tih 5 obaveznih stvari dodam svakog dana po jos 2 stvari, recimo večeras se kupam i sredjujem sebe, danas brisem prozore. Sutradan u te dve stvari stavim neke nove obaveze recimo, peglanje i usisavanje,pa nakin toga ribanje wc i kuhinje i svakog dana tako po nešto, jer ne može sve da se stigne. Osećam se mnogo bolje i manje stresno. Mozda nekom pomogne ovaj savet,naravno svako stavlja svoje neke prece stvari u ovih 5.Pozdrav svim mamama i velika podrška, kakve god da smo ipak smo nasoj deci najbolje mame na svetu i oni nas jedino vole i pored svih nasih stanja💕😊

Ostavite odgovor