Da li ste i vi ljuta i nervozna mama?

Svaka mama zna da njena uloga traje 24 časa na dan. Nema odmora, spavanja i opuštenosti. Od ranog jutra, pa do kasnih sati, uključujući noćno sisanje ukoliko imate bebu – Vi razmišljate, pitate, čuvate, preispitujete se, vičete, smejete se, plačete…

Bez obzira koliko naporan bio dan, uveče legnem i razmišljam: „Da li sam preterala sa strogoćom? Zbog čega sam bila nervozna? Da li sam vikala zbog glupavih, ali za dete i te kako normalnih stvari? Da li nemam strpljenja zbog toga što mesecima ne spavam kako treba?“

Veče mi najteže pada. Tada sam i ja već umorna, a one sve traže u isto vreme: spremi večeru, kupaj ih, spava im se… Jednoj spremi ovo, drugoj ono… Jedna ne želi ovako, druga ne želi onako… Suprug stiže sa posla i pita me zbog čega sam toliko nervozna…

„Nervozna? Nisam. Samo želim sve da završim do 21h.“ Nisam želela da postanem ljuta i nervozna mama koja ne ume da se opusti. Nisam planirala da vičem zbog sitnica koje su svojstvene deci. A upravo to radim. Ma koliko uživala sa decom koju volim najviše na svetu, ne mogu postići savršenstvo za kojim žudim.  Ne može sve biti na svom mestu: sudovi i veš oprani, deca srećna i zadovoljna. I ne može sve biti u isto vreme. Nešto od toga ne stignem. I tada sama sebi pravim pritisak.

Ne smeta mojoj deci prljava čaša. Ne smetaju mužu razbacane igračke na tepihu. Smeta meni. Da li i Vi to sebi radite? Da li postavljate ciljeve koje je nemoguće postići, a onda neuspešno pokušavate da ih postignete? Iz dana u dan? Mislite da će danas ishod biti drugačiji?

Ukoliko potvrdno odgovarate na ova pitanja, zapitajte se sledeće: da li želite da Vas deca takvu pamte kad odrastu i kad im detinjstvo prođe? Da li su njima važniji oprani sudovi ili vreme koje ćete provesti sa njima? Kome je potreban taj savršeni redosled u kući? I na kraju, za koga sve to radite? Ako kažete da radite zbog dece – lažete sigurno! Radite zbog sebe! Isključivo zbog sebe!

Opustite se. Niko Vam ništa neće zameriti. Ako Vam neko nešto i zameri, pitajte ga hoće li Vam pomoći. Time ćete im sigurno zatvoriti usta. Imate malu decu. Promenite pravila. Dopustite sebi nered i razbacane igračke. Ne nervirajte se zbog korpe pune prljavog ili neispeglanog veša.

Radite onoliko koliko možete. Znamo da retko ko sebi može priuštiti pomoć, koju će platiti. Ne postavljajte prevelika očekivanja. Uživajte sa decom i suprugom, jer imate samo jedan život, a oni samo jedno detinjstvo.

Možete da birate: nervozna i ljuta mama ili mama koja provodi vreme sa svojim mališanima? Izaberite ovo drugo i postavite prioritete na pravi način. Niko to neće učiniti umesto Vas. Važno je samo da postanete svesni u čemu grešite. Sve ostalo će se namestiti samo od sebe. Baš onako kako valja. Trebate samo to da dozvolite.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Jedan komentar na temu “Da li ste i vi ljuta i nervozna mama?

Ostavite odgovor