Ako primetite da vam posao ne ide od ruke…

Svašta se promenilo poslednjih godina: vrednosti, prioriteti, radno i slobodno vreme, lični stavovi svakog pojedinca. Ako obratite pažnju, shvatićete koliko vremena trošite na nebitne stvari. Nisu u pitanju minuti, već i sati.

Internet je zaista revolucionarno otkriće. Međutim, osim svojih pozitivnih, ima i negativnih strana. Zaluđeni smo društvenim mrežama. Pratimo objave osoba koje možda i ne poznajemo. Gubimo vreme čitajući postove koji nemaju nikakvu poentu. Pratimo sve moguće vesti, domaća i svetska dešavanja. Nove informacije nas zatrpavaju. Zbog toga ne možemo da se fokusiramo na radni zadatak, koliko god se trudili.

Najveći problem je što nismo fokusirani. Dok radimo svoj posao, već razmišljamo šta sve trebamo da uradimo nakon radnog vremena. Ukoliko imamo decu, situacija je još teža. Nemamo samo svoje obaveze, već razmišljamo i o dečijim.

Predmeti na radnom stolu nas izluđuju, ali rešili smo prvo da pročitamo vesti ili posetimo bilo koju društvenu mrežu. Mozak se puni informacijama koje je potrebno da procesuira. Sve to zahteva malo vremena, a mi već kasnimo.

Mnogo toga Vas može ometati dok ste na poslu. Neizbežne i ozbiljne situacije ne možemo kontrolisati. Ali, ono što možemo jeste internet. Koristite ga samo za ono što Vam je potrebno za posao. Sve ostalo neka sačeka slobodno vreme kada želite da se opustite.

Ukoliko želite sve da postignete u vrlo kratkom vremenu, znajte da nije moguće. Na kraju, nijedan posao ne privedete kraju. Umesto toga, idite korak po korak. Napravite plan. Radite jedan po jedan posao. Tek kada završite prethodni – pređite na sledeći.

Imajte strpljenja. Vi niste mašina koja će uvek imati savršeno obavljen posao. Budite istrajni. Neke zadatke ćete rešiti lako, dok će Vam drugi oduzeti poprilično vremena. Ne budite strogi prema sebi. Budite fleksibilni.

Ne krivite druge. Da, znam, lakše je kada je neko drugi kriv. Ali, takav način razmišljanja Vam ništa ne donosi. Preuzmite odgovornost za sopstvene postupke. Razmislite kada, koliko i u čemu grešite. Bez te spoznaje nećete ispraviti ono što je pogrešno.

Da li imate visoke, a nerealne ciljeve? Ako želite nešto da završite za sat vremena, a realno je da je za takav posao potrebno minimum duplo, bićete u problemu. Budite realni u određivanju ciljeva, vremena i načina. Niste mašina.

Budite pozitivni. Ne trebate verovati u ružičastu budućnost, ali nemojte kretati bilo šta sa negativnim stavom. U velikom ste problemu ukoliko niste ništa započeli, a u sebi ste već hiljadu puta izgovorili: „Neću uspeti! Neću stići! Ne mogu ja ovo!“ Preispitajte se i ispravite ono u čemu grešite.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor