Ko ima prioritet: dete ili roditelj?

Kada postanete roditelj, život Vam se menja iz korena. Počinjete sa neprospavanim noćima i rasporedom koji odstupa od onog na koji ste navikli. Vaše dete diktira tempo. Ne zato što je sebično i nezrelo, već zato što u početku ne zna drugačije. Zavisi od Vas u svakom smislu.

Međutim, svakodnevnica se promenila. Majke sve kraće ostaju kod kuće, jer se brže vraćaju poslu. Radno vreme se pomerilo. Karijera i uspeh su na prvom mestu. Kada malo bolje razmislite, deca su nam u vrtiću i školi mnogo, mnogo više nego što su sa nama kod kuće. Sa njima provodimo svega sat, dva kvalitetnog vremena dnevno (u najboljem slučaju).

Ali, onda na red dolaze naša interesovanja i hobiji. Odlazimo na rekreaciju. Odlazimo kod frizera, manikira, pedikira. Družimo se sa prijateljima. Idemo u pozorište. Decu nam čuvaju dadilje, bake i deke. I to ne samo s’vremena na vreme. Ne želimo da narušavamo naš mir i komoditet, čak ni zbog sopstvene dece. Sve su češća letovanja i zimovanja na koja odlazimo bez dece. Puno radimo i želimo da se odmorimo.

Neki će se složiti sa ovim, drugi neće. Na kraju krajeva, svako ima pravo na sopstveni izbor. Međutim, nešto se promenilo. Sve je više dece koja počinju rano sa problematičnim ponašanjem. Vršnjačko nasilje je poslednjih godina toliko poraslo da više niko ne zna šta da radi sa tom decom. Naši slatki mališani su postali pravi tirani. I uvek je kriv neko drugi: teška situacija u zemlji, nezainteresovane vaspitačice i nastavnici, školski sistem, vlast, država…

A roditelji? Da li su oni odgovorni za svoje problematično dete?  Lepo je što stižemo na sve te dodatne aktivnosti. Lepo je što imamo vremena da se bavimo sobom. Složiću se. Roditeljstvo je naporan posao. I s’vremena na vreme trebate otići negde i bez dece. Ali, mi smo u tome preterali. Sada nam je sve ispred njih. Oni su kao neka usputna aktivnost kojoj se površno posvećujemo.

Da li ste pitali svoje roditelje kako su Vas odgajali? Šta mislite, da li su bili umorni? Neispavani? Da li su oni želeli da imaju malo više vremena za sebe? Da li su oni poželeli neko letovanje samo za njih dvoje? Sigurno jesu. Ali, vodili su Vas svuda. Obišli ste mnogo više destinacija nego Vaše dete. U to vreme, to se podrazumevalo. I osim neke kratke pubertetske krize, niste imali većih problema.

Da li postupate isto i sa svojom decom? Da li ste sada zahvalniji? Da li bolje razumete svoje roditelje? Svakom detetu je potrebno da oseti sigurnost. Svakom detetu je potrebno da oseti da je svojim roditeljima na prvom mestu. Ukoliko nemate vremena za njih  prvih nekoliko godina, nikad nećete moći to da nadoknadite, jer će ostaviti ogroman negativan trag na formiranje dečije ličnosti.

Naravno da morate postaviti pravila i granice i dosledno ih pratiti. To što ćete Vaše dete staviti na prvo mesto, ne znači da ćete mu u svemu popuštati i raditi sve umesto njega. Ne, to samo znači da mu u svemu morate posvetiti više vremena. Uživajte. Ali, vodite svoju decu sa sobom. Ono je željno mame i tate koji su po ceo dan na poslu. Nedostajete mu. Potrebni ste mu Vi – Vaše vreme, ljubav, podrška, ali i autoritet. Što pre shvatimo da smo u najvećem delu mi kao roditelji odgovorni za svoju decu, pre ćemo pravilnije početi da ih vaspitavamo. Koji su Vaši prioriteti?

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

 

Podeli ovaj tekst.

Jedan komentar na temu “Ko ima prioritet: dete ili roditelj?

Ostavite odgovor