Koliko zahteva upućujete svom partneru?

Svi smo mi različiti u ljubavnim vezama. Kako ćemo se ponašati zavisi od našeg prethodnog iskustva, naše ličnosti, navika, želja, ciljeva… Zdrav i kvalitetan odnos krase ljubav, razumevanje, podrška i pomoć kada su oni zaista potrebni. Naravno da ćemo s’vremena na vreme učiniti i nešto što možda i nije skroz po našim merilima (na primer, postizanje kompromisa), ali to ne znači da ćemo u potpunosti odustati od sebe i bilo čega što volimo.

Ukoliko zahtevate od partnera da odustane od nečega u čemu zaista uživa, bez obzira da li je to hobi, posao, sport ili bilo koja druga ispunjujuća životna sitnica, znajte da pravite ogromnu grešku. Ne, to nije dokaz njegove ljubavi prema Vama. To je dokaz Vaše sebičnosti, a u većini slučajeva i nesigurnosti. Nikad ne možete držati sve konce u svojim rukama. Mnoge stvari se mogu promeniti svakog trenutka, a velika količina Vaših zahteva će samo pogurati stvar u neželjenom pravcu. Sve što Vaš partner radi, čini ga takvim kakav jeste. A zbog velike većine tih stvari i Vaš odnos je ono što želite da bude i na šta ste ponosni.

Možda ste bili u situaciji da Vam se ne sviđa neko partnerovo prijateljstvo. Ukoliko zahtevate od njega da to partnerstvo prekine ili čak bira između Vas i njega, zapitajte se zbog čega ste toliko nesigurni i ljubomorni. Da li bilo koje prijateljstvo može da prekine vašu vezu ili utiče negativno na nju? Ako ste dali potvrdan odgovor, osvrnite se na problematičan odnos umesto na neželjeno prijateljstvo Vašeg partnera.

Da li zahtevate od Vašeg partnera da Vas zove deset puta na dan ili pošalje dovoljan broj sms poruka? Mislite li da je to dokaz njegove ljubavi? Šta ako ima puno posla ili se nalazi na veoma važnom sastanku? To što se on ne javlja tri sata uopšte ne znači da ne misli na Vas. Ukoliko zahtevate ovakvu bizarnost možete stvoriti ogroman pritisak ili averziju.

Volite sebe pre svega. Imajte svojih obaveza, odgovornosti, želja i ciljeva kojima stremite. Oni ne trebaju zavisiti od Vaše ljubavne veze, niti od partnera sa kojim ste. One su deo Vas. Partner će Vas voleti i poštovati zbog toga. Da li biste Vi voleli da Vas neko uslovljava? Da li biste Vi voleli da odustanete od nečeg što Vam je zaista važno, bez obzira što je to neka sitnica? Verujem da ne biste. Stavite se u kožu svog partnera i razmislite kako biste se osećali.

Da bi se dve osobe volele, razumele i poštovale uopšte ne moraju da imaju ista interesovanja i želje. Partneri koji se nalaze u kvalitetnoj vezi ili braku znaju da uživaju u svim stvarima koje rade odvojeno. I znaju da time uopšte ne ugrožavaju svog partnera i odnos koji imaju.

Niko od Vas se ne treba osećati kao da je primoran na nešto. Ukoliko to bude slučaj, znajte da će se Vaša veza uskoro završiti, jer jedan ili oboje ne uživate u njoj, nego Vam predstavlja obavezu. Samostalnost je i te kako važna karakteristika. To što ste u vezi ili braku, ne znači da morate da odustanete od svega što volite. Zato, ako imate problem na ovom polju, razgovarajte sa svojim partnerom i rešite postojeći problem na zreo i odgovoran način. Niko nije ostao srećan u vezi ili braku zato što  mora, već zato što želi.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor