suludi-raspored-samohranih-roditleja

Suludi raspored samohranog roditelja

Biti samohrani roditelj je najteža stvar na svetu. Istovremeno moraju biti i mama i tata. Pravi su junaci. Svojoj deci žele pružiti sve, a to je veoma teško jer večito pokušavaju da nadoknade gubitak onog drugog roditelja. Setite se samo koliko je teško izaći na kraj sa dvoje male dece, dok Vam je muž na poslu. Znate da će biti lakše kada se on vrati. Istog dana.

Kada nemate tu vrstu pomoći i kada sve morate sami, zaista je milion puta teže. Uz sve to, sapliću Vas pitanjima zbog čega ste se razveli, društvo Vas etiketira i izoluje, a što je najgore, svesni ste da će Vaše dete proći kroz najteže muke: „Njoj su roditelji razvedeni. Živi samo sa mamom. Nije joj lako.“ Sažaljenje počinje i pre nego što su upoznali Vas ili Vaše dete. Vremenom oguglate na to, ali uvek postoji rečenica ili pogled koji Vas mogu izbaciti iz takta.

Krivi ste i ako ste sami, krivi ste i ako nađete novog partnera. Jer, Vaše dete je uvek na prvom mestu. Pa naravno da jeste! Kao da Vi toga niste svesni, pa satima slušate zvocanja rodbine i najbližih prijatelja. Kada bi samo znali da ste Vi sebi najgori mogući kritičar!

Samohrani roditelj je morao da sagradi nov život, menjajući ga iz korena. A sve to vreme je pored sebe imao to malo čedo, zbog kojeg nije smeo da zaplače ili na bilo koji način pokaže koliko je teško. Hiljadu puta mu je došlo da opsuje život i bivšeg partnera, ali ugrizao se za usnu i nasmejao, jer ne želi da dete odrasta u oblaku mržnje.

Posle određenog vremena, kada prođe čitav haos, videćete da su samohrani roditelji jedni od najduhovitijih ljudi koje znate. Vole da se šale čak i na svoj račun. Shvatili su jednu stvar: život je samo jedan! Nemate pravo na popravni! Trebaju biti dobri sebi i svojoj deci, kako bi ona odrasla u prave i poštene ljude! Teško je to breme za samo jednu osobu!

I zato, sledeći put, kada upoznate samohranog roditelja, nemojte da ga žalite! To mu zaista ne treba! To su najhrabrije osobe koje znamo! Pitajte ih treba li im pomoć bilo koje vrste! Ako je to Vaša drugarica, pričuvajte joj dete na sat vremena! Častite je odlaskom kod frizera! Prošetajte sa njom i razgovarajte o bilo čemu, osim o tome koliko joj je teško!

Jer, njima je svaki minut važan. Toliko poslova znaju obaviti odjednom. Razumite ih kada kažu da nemaju vremena za brzu kaficu posle posla! Svom detetu su sve na svetu i niko drugi to neće učiniti umesto njih. Otiđite kod njih u goste, ponesite kafu za poneti i ulepšajte im veče.

Zaista je teško razvlačiti dete. Malo je kod tate, malo kod mame. Bez obzira iz kojih razloga ste napustili svog partnera, vodite računa o tome da niste prestali biti roditelji. Otvorena i normalna komunikacija je i te kako važna. Svoju ljutnju i razočarenje morate staviti negde sa strane, kako bi Vaše dete odraslo kako treba.

Ne ustežite se da zatražite pomoć onda kada Vam je potrebna. Imajte osobu kojoj možete da se izjadate, kako ne biste pukli pred svojim detetom. Ukoliko mislite da Vas niko od prijatelja ne razume, potražite savet psihoterapeuta. Ne zaboravite, Vi morate biti dobro, kako bi Vaše dete bilo dobro.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Jedan komentar na temu “Suludi raspored samohranog roditelja

  1. Jedini samohrani roditelj je onaj kojem je umrla supruga ili suprug pa sam, a , odgaja dete.a takodje i oni roditelji čiji razvedeni bivši partneri ne vidjaju više decu. Ovi razvedeni nisu samohrani….. najviše ste o njima pisali

Ostavite odgovor