odustajete-li-lako-od-zacrtanih-ciljeva

Odustajete li lako od zacrtanih ciljeva?

Želeli biste da budete preduzimljiviji? Odustajete nakon prve prepreke, bez obzira koliko ona mala bila? Želite da ostvarite velike ciljeve, ali često ne uspevate u tome? Čim Vam neka dominantnija osoba saspe sve u lice, Vi bežite glavom bez obzira? Smatrate da ste učinili sve što je u Vašoj moći? Da li je u pitanju loša sreća ili ipak nešto drugo?

Mnogi od nas imaju problem kada žele nešto da ostvare. Složiću se, mnogo toga ne zavisi od nas. Umeša se neko ili nešto i sve se preokrene. Međutim, mnogo toga zavisi od naše volje, motivacije, upornosti… Razmislite. Da li u tom slučaju radite nešto pogrešno?

Da li verujete u sebe? Ukoliko nešto želite da ostvarite, a već na samom početku govorite kako u tome nećete uspeti, nanosite sebi veliku štetu. Zbog otežavajućih reči nećete uložiti svu neophodnu energiju koju imate. Na samom početku opravdavate mogući neuspeh i unapred se mirite sa njim. Kao da se štitite od velikog razočarenja, a u stvari Vi ste sami sebi prepreka.

Kakve ciljeve postavljate? Možda ste osoba koja sebi postavlja nemoguće ciljeve. Budite svesni svojih mogućnosti, veština, vrlina i mana. To nije nešto što će Vas ograničiti. Shvatite to na drugačiji način. Vaše mane ili nemogućnosti da uradite nešto u ovom trenutku Vam ne moraju biti prepreka. Samo ćete shvatiti na čemu morate poraditi. Trudite se. Vežbajte. Pokušavajte.

Nemojte čekati pravi trenutak. Skloni smo tome da odlažemo ono što želimo. Uvek čekamo da se poklope sve kockice, iako do toga nekad uopšte ne dođe. Tako odlažemo potragu za novim poslom, udajom ili ženidbom, stvaranjem porodice i slično. Pravi trenutak je onda kada počnete da delujete. Nikad Vam se neće poklopiti svi faktori. Neka Vas to ne obeshrabri. Uzmite sudbinu u svoje ruke. Ne odlažite. Učinite to odmah!

Budite realni. Prihvatite činjenicu da ne živite u bajci i da se ništa neće dogoditi preko noći. Kako biste ostvarili određeni cilj, potrebno je mnogo truda, vežbanja, padova, odricanja… Uopšte nije lako. Ali, to ne znači da je nemoguće. Ukoliko sebi zacrtate nešto što nije realno, odustaćete i pre nego što počnete.

Napravite plan i sprovodite ga korak po korak. Kako biste smršali, potrebno je pre svega da počnete sa odgovarajućom ishranom i vežbanjem. Cilj ne možete ostvariti već sutra. Informišite se. Saznajte što više.

Često se u narodu kaže da nešto nismo ostvarili zato što nismo to dovoljno želeli. Ponekad je to zaista tako. Ponekad se dogodi nešto što zaista ne možemo iskontrolisati. Ali, neka Vam ti faktori ne budu opravdanje. Usredsredite se na ono što je do Vas. Nikad ne znate gde će Vas odvesti trud, koga ćete upoznati, šta ćete saznati.

Ponekad je najbolje ne razmišljati previše. Ukoliko to učinimo, odmah navodimo negativne scenarije zbog kojih odustajemo i pre nego što smo počeli. Shvatite Vaš cilj kao neku igru. Igrajte se sa njim i isprobavajte različite kombinacije. Jedna od njih će Vam sigurno pomoći, a možda ćete usput i uživati. Nećete znati dok ne probate.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor