cega-se-mama-najvise-plasi

Čega se sve mama plaši?

Svakog dana učimo svoju decu da budu hrabra i odvažna. Učimo ih da se suprotstave drugima i iznesu svoj stav jasno i glasno. Želimo da imaju ogromno samopouzdanje, pa makar im se to s’vremena na vreme obilo o glavu. Svakog dana ih učimo samostalnosti, jer se bojimo da mi nećemo biti tu, kada im bude najteže.

Povrediće ih nepravda. Povrediće ih nečije tuđe, nevaspitano dete. Povrediće ih grube ili neistinite reči. Iako je svako od nas odrastao sa ovim mukama, svoje dete biste voleli da zaštitite od toga. Iako znate da nije moguće.

Mame se stalno bore sa određenim strahovima. Svi ih imamo. Ali, kada postanete roditelj, sve prepreke sa kojima ste se suočavali deluju tako smešno. Imate osećaj da možete sve! Jedini strahovi koji opstaju jesu strahovi vezani za bezbednost Vaše dece.

Brinete da li je dovoljno jelo, spavalo, piškilo, kakilo… Kada malo poraste, brinete se gde je, sa kim je, šta li radi i kada će se vratiti… Iako delujete kao mame koje se ničeg ne boje, najveći strah svakog roditelja je da ćete ih jednog dana izgubiti.

Bojite se da Vi više nećete biti ona osoba kod koje će trčati kada ih nešto boli. Bojite se da Vam više neće pričati sve što im se dešava tokom dana, iako sada usta ne zatvaraju. Bojite se da će ih neko povrediti, a da oni neće želeti da Vam ispričaju, jer će Vas uznemiriti. Bojite se svih onih realnih opasnosti koje Vam se motaju po glavi. Ne smete ni da ih izgovorite naglas.

Dok o njima ćutite, deluju samo kao plod Vaše mašte ili filmovi naučne fantastike. Iako ste najviše isrpljene dok su deca mala, nekako biste zauvek volele da ostanete tu. Da Vam uvek drže ruku, da su uvek pored Vas, da znate za svaki njen događaj, šetnju, igru, domaći zadatak…

Jer, kasnije, roditelji više nisu ti koji su glavni. Decu počinju da zanimaju nove stvari i novi ljudi. Vi ste tu samo da ih pratite. Tu ste da oslušnete da li je sve u redu, čak i po boji glasa preko telefona. Tu ste da jednim pogledom „provalite“ taj izraz lica koji pokušava svašta da Vam sakrije.

Plašite se svakog njihovog novog početka, jer ne znate gde će ih odvesti. Možda će ih odvesti hiljadama kilometara daleko od Vas. Iako ste ponosni na svaki uspeh i napredak, u sebi samo taložite strepnju i brigu o njihovoj bezbednosti. Trudite se da od njih napravite ljude, koji će čupati sve pred sobom, a zapravo se toga najviše plašite.

Zato, uživajte u slatkim mukama kada su mali. Ništa ne može zameniti osećaj kada Vas neko toliko treba. Uživajte u nespavanju, izmorenosti, fazama tvrdoglavosti i bunta… Naučite ih svemu što znate. Sve će im to biti potrebno jednog dana kada porastu i budu veliki i odrasli ljudi koji jure za svojim uspesima.

Vi ćete biti negde po strani. Bićete ponosni na svoje dete. Znaćete da ste ogromnim delom zaslužni za sve što postiže. Znaćete koliko je bilo teško izvesti ga na pravi put u ovom vremenu kada je važnije imati mnogo novca, nego provesti kvalitetno vreme sa porodicom. Znaćete koliko je bilo teško vaspitati dete koje je drugačije od svih drugih, jer ste pobornik pravih porodičnih vrednosti. Zato, progutajte strahove i borite se onom snagom kojom samo roditelj ume!

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor