Sa kakvim se psihičkim posledicama suočava žena nakon pobačaja?

Psihičke reakcije i posledice nakon pobačaja su različitog intenziteta, ali ga osećaju sve žene u manjoj ili većoj meri. Razlika je u tome što ih neke žene otvoreno pokazuju, dok su druge zatvorene i pate u tišini. Faktori koji utiču na to jesu psihička stabilnost same žene, podrška porodice i prijatelja, uzrok koji vodi do pobačaja i pritisak društva. Svi znamo koliko se mišljanja i stavovi na ovu temu razlikuju i koliko negativnih opaski i komentara postoji svuda oko nas.

Ukoliko devojka/žena još uvek nije bila spremna da postane majka, može osetiti olakšanje kada izvrši abortus. Mnogo veći problem je bio donošenje odluke. Do trenutka namernog prekida trudnoće postoje mnoge nedoumice: strah od novog načina života, strah da žena neće biti dovoljno dobra majka, da je još uvek život pred njom, itd. Svačija priča je drugačija. Sa druge strane, žena koja izvrši abortus zbog toga što postoje bilo kakve anomalije ploda, ima mnoga pomešana osećanja. Iako joj svi govore da je ta odluka bila najpametnija, ona prolazi kroz osećanja krivice, anksioznosti, ljutnje, tuge…

Osećaj krivice je najizraženiji. Žena se konstantno pita zbog čega se sve dešava, da li je ona kriva zbog toga, da li je uradila nešto tokom svog života što bi se završilo ovakvim ishodom… Veoma je važno da partner bude uz nju, podstiče je na razgovor i pruža ogromnu podršku koja joj je sada najpotrebnija. Kvalitet bračnog ili ljubavnog odnosa u mnogome doprinosi bržem oporavku.

Smanjenje samopouzdanja je, takođe, nešto što će Vas pratiti tokom narednog perioda. Sumnjaćete u svaku svoju odluku, smatrati da niste dovoljno uspešne, dobre, prodorne…

Žena se suočava i sa strahom od naredne trudnoće. Iako želi dete, svaka naredna trudnoća predstavlja ogroman stres pomešan sa svim mogućim strahovima vezanim za zdravlje deteta. Plaši se da joj se ne dogodi prethodno traumatsko iskustvo, bez obzira što je pregledi lekara ubeđuju u suprotno.

Nakon pobačaja može doći i do problema u spavaćoj sobi. Žena može osetiti gubitak seksualnog zadovoljstva i averziju prema seksualnim odnosima generalno. Zbog toga joj partner mora dati vremena da se vrati u svoj prirodni kolosek. O svemu morate razgovarati, iako su Vam možda ove teme i problemi neprijatni.

Ukoliko ste prošle kroz ovakvu psihičku traumu, važno je da sebi date vremena za oporavak. Okružite se ljudima koje volite. Ukoliko Vam se plače – plačite. Ukoliko želite da ležite i ne radite ništa, učinite to. Ukoliko želite da razgovarate o svemu što osećate, učinite to sa svojim partnerom ili bilo kojom drugom bliskom osobom na koju možete da se oslonite. Radite ono što Vam prija. Ne obazirite se na komentare osobe koja uopšte ne razume kroz šta prolazite. Iako svi oko Vas žele da Vam pomognu, sigurno ćete čuti neki komentar koji Vam neće prijati.

Ukoliko primetite da Vam ovaj gubitak i posle dužeg vremenskog perioda onemogućuje normalno funkcionisanje, obratite se stručnjaku za pomoć. Možda ćete sa njim moći da razgovarate na način na koji niste mogli pre. U težim slučajevima moguće je razviti i neki od psihičkih poremećaja, najčešće anksiozni i depresivni… Takođe, određeni procenat žena se može okrenuti i zloupotrebi alkohola i psihoaktivnih supstanci.

Međutim, mnogo toga se treba uraditi i u nadležnim institucijama, jer postoji ogroman broj lekara i pomoćnog medicinskog osoblja koji se neadekvatno odnose prema ženama koje su doživele ovakvu vrstu psihičke traume. Pre svega, važno je obezbediti bolju psihološku podršku.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Jedan komentar na temu “Sa kakvim se psihičkim posledicama suočava žena nakon pobačaja?

  1. Prošla sam kroz spontani pobačaj, nakon čega je urađena nepotpuna kiretaža. Dobila sam temperaturu i intervencija je morala da se ponovi. Sve to je izazvalo velike emotivne i psihološke traume. Na pitanja moj lekar u bolnici mi je odgovorio da ga ne zanima moje psihološko stanje i da je on tu samo da me “zakrpi“. Zar već sam događaj nije dovoljno traumatičan za ženu, da medicinski radnici ga naprave još gorim? Baš oni koji treba da razumeju kroz šta prolazimo su ustvari najgori “neprijatelji“ našoj psihi.

Ostavite odgovor