Stavljate li sebe u drugi plan?

Kada ste u braku morate činiti mnogo kompromisa. Nije uvek sve onako kako biste Vi želeli. Uvek gledate da prvo zadovoljite sve dečije želje i potrebe, pa tek onda svoje i partnerove. Međutim, to ne znači da u potpunosti trebate da izgubite sebe i da se „stopite“ u zajednicu. Vi ste i dalje Vi. Uživate u svom hobiju, kafi, čaju, muzici, filmovima, druženju… Morate poštovati sebe, kako bi Vas drugi poštovali. Ukoliko u braku sebe često stavljate u drugi plan, primetićete sledeće:

Postajete nešto što niste. Zaboravljate na sve svoje želje i potrebe. Uvek želite da učinite drugima. Zbog toga počinjete da se osećate nezadovoljno. Kada razmišljate kako ćete provesti mirno veče kod kuće sa partnerom, nekako uvek bude po njegovom. I Vas to čini srećnom. Ali, ako želite da održite kvalitetan brak, ne možete konstantno povlađivati partneru. Vremenom se nećete pitati ni za šta. Ne samo zato što je Vaš partner dominantnan, već što ste uvek popuštali i niste stajali iza svojih stavova. Opasnost ovakvog ponašanja jeste da Vas partner i deca mogu „uzimati“ zdravo za gotovo. A to nikako ne želite.

Bežite od problema. Počinjete da verujete da ih nije moguće rešiti. Smatrate da i nisu toliko strašni. Vi ste dovoljno jaki sve da izgurate. Da li Vam ovo liči na kvalitetan i stabilan brak između dve odrasle osobe? Sigurno ne. Problemi se moraju rešavati. Važno je da kažete ono što mislite. Važno je da budete svoji i rastete zajedno. Ni jedna strana ne mora da trpi. Otvoren i iskren razgovor je neophodan. U suprotnom, problemi će se nagomilati i obe strane će biti nezadovoljne.

Često lažete sebe. Pošto ste se predugo stavljali u drugi plan, počinjete sa sledećim načinom razmišljanja: „Nisam ja toliko bitna. Važno je da ga podržim u ovom teškom trenutku. Sada je kasno za promenu. Moje želje nisu toliko značajne.“ Da li čujete sebe?! Na ovakav način ne smete razmišljati čak ni u snu. Važni ste i Vi, i Vaša uloga, i Vaši stavovi, i Vaše želje i potrebe! Naravno da trebate da podržite partnera, ali i on treba da podrži Vas! Možda to pokazujete na različite načine, ali svaka strana treba osetiti vetar u leđa!

Tražite sreću u drugima. Postajete zavisni od partnerovih komplimenata, toplih reči, razumevanja, prisustva. Ne možete bez njega. Nemojte me pogrešno razumeti. Svakom su potrebni lepi trenuci sa bračnim partnerom. To je ono što ih održava. Ali, to ne znači da ne možete ništa uraditi sami. To ne znači da ćete biti izgubljeni kada morate sami otići na poslovni put i družiti se sa kolegama. Važno je da možete podneti samoću i da znate da uživate u njoj. Sipajte sebi čašu vina. Pustite muziku. Čitajte. Uživajte u toploj kupki. Budite zadovoljni sobom!

Živite u prošlosti. Opterećeni ste svojim greškama. One Vam ne dozvoljavaju da uživate u sadašnjosti. Bojite se da ne budete ponovo povređeni kao nekad. Zbog toga ne dajete sebe u potpunosti. Nisu svi ljudi isti. Ni mi sami nismo isti u različitim situacijama. Ponekad uspemo sve da uradimo kako valja, ponekad pogrešimo. To nas čini ljudima. Važno je izdići se i ispraviti stvari. Niko ne zna da nas kazni, kao što mi sami sebe umemo. Oprostite sebi i uživajte.

Kao što rekoh na početku: u braku morate činiti mnogo kompromisa. Ali, to znači da ih obe strane moraju činiti. Ponekad će biti po Vašem, ponekad po partnerovom. Ali, kada zastanete i pogledate unazad, važno je da možete reći: „Uprkos svim problemima i preprekama koje su nas snašle, ja sam srećna osoba sa njim / njom!“ Ukoliko to ne možete, vreme je da se zapitate šta i dalje radite tu.

Volite sebe. Ugađajte drugima, ali ugađajte i sebi. I pustite i druge da to čine za Vas! Ukoliko to ne činite i uvek stavljate druge ispred sebe, niko Vam neće reći: “Hvala.“ Vi ste jedini koji će u ovom slučaju biti nezadovoljni.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor