Pokušavate li da zadržite partnera po svaku cenu?

Na početku ljubavne veze je sve idealno. Ne vidite partnerove mane, savršen ste spoj i ne možete da zamislite nijedan trenutak bez njega. Kako vreme prolazi, stvari se menjaju. Faza zaljubljenosti prolazi i jedan od partnera može početi da se hladi. Tada počinje da se povlači, drugačiji je prema Vama, neraspoložen je i okreće se drugim ljudima i obavezama više nego ranije. A Vi? Kako se Vi ponašate?

Najveća greška koju možete napraviti jeste da počnete sa sledećim izjavama: „Ti mene više ne voliš! Sigurno imaš drugu! Zašto izlaziš sa društvom u grad?! Zašto me mučiš?! Nije ti više stalo do mene!“ Svaki dan Vam je ispunjen plačom, patetikom i dramom ogromnih razmera! Na ovaj način sigurno nećete zadržati svog partnera! Naprotiv, gurnućete ga od sebe brzinom svetlosti!

Plašite se samoće. U glavi Vam je samo jedna misao: „Kako ću dalje sama? Šta sada da radim? Ne treba mi ovo!“ Pretvarate se u nekog drugog. Postajete preosetljivi, besni, pa čak i agresivni prema osobi koju volite. Ovo su izlivi nezrele osobe. Stanite! Dišite! Nije smak sveta!

Svako od nas se različito nosi sa gubicima. Neki ćute i čuvaju bol u sebi, dok ga drugi pokazuju i običnom prolazniku na ulici! Pre nego što budete imali ovakve izlive, sednite i razmislite…

Da li možete zadržati svog partnera, ukoliko on to ne želi? Ne možete. Ne možete nekog naterati da oseća nešto što ne oseća. Ukoliko patner želi da ode, pustite ga. Zar želite da budete sa nekim koga trebate moliti za zrno pažnje? Vi možete bolje!

Ukoliko imate određenih problema, pokušajte da ih rešite. Sednite i otvoreno porazgovarajte. Pronađite rešenje ili kompromis. Ali, ako partner želi da napusti ljubavnu vezu, niko i ništa ga ne može zaustaviti. Čak i ako nema dovoljno snage da Vam otvoreno kaže da želi da ode, oboje ćete biti nezadovoljni u tom odnosu.

Iako je emotivna bol, ponekad, izrazito teška, izdržite! I ranije ste bile same! Funkcionisale ste! Imale ste svojih hobija, želja, stavova i obaveza. Nemojte biti zavisni od partnera! Vi imate svojih kvaliteta, veština, sposobnosti. Ukoliko ne poštujete sebe, niko drugi to neće uraditi. A Vi ćete biti neka ludača koja nije znala da podnese raskid. Iako imate dovoljno godina, ponašate se kao razmažena tinejdžerka.

Život, ponekad, nije fer. Neko vreme možete biti izuzetno neraspoloženi. Nećete želeti da izlazite iz kuće i mrzećete ceo muški rod. U takvim situacijama samo sačekajte bolja vremena. Vreme ispunite stvarima u kojima uživate. Družite se, izlazite, upišite neki kurs. Potrebno je malo vremena da rane zarastu. Jer, ko zna šta Vas sutra čeka iza ćoška. Možda ćete upoznati nekog ko će Vas voleti sa svim Vašim manama i vrlinama. Samo je takva ljubav iskrena i prava.

Ako stalno pokušavate da budete nešto što niste, veoma brzo ćete postati nezadovoljni. Pokušavate da očarate partnera vrlinama i željama koje, zapravo, nisu Vaše. Tako nećete moći da živite. Ljubavni odnos je dvosmeran i samo tako može opstati. Naučite nešto iz grešaka koje ste napravile i krenite dalje.
Možda je Vaš bivši partner dobar, lep i pametan, ali prihvatite činjenicu da niste jedno za drugo. Za mnoge ljude možete reći da su šarmantni, lepi, pametni i dobri, ali ako nisu takvi prema Vama, nemate ništa od toga. Prihvatite poraz i krenite dalje. Život donosi neviđene mogućnosti. Samo mu trebate dozvoliti.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor