kako-provesti-kvalitetno-vreme-sa-dvogodisnjacima

Kako provesti kvalitetno vreme sa dvogodišnjacima?

U savremenom tempu sve je teže naći vremena za kuvanje, pravljenje kolača, spremanje zimnice, spremanje stana, peglanje…Tražimo što više gotovih proizvoda koji nam štede vreme. Ne uživamo više u putovanju, bitna nam je samo destinacija. Ni ne slutimo koliko su te „usputne“ stvari, zapravo, važne.

Ukoliko živite „200 na sat“, vodite računa gde ćete i kada žuriti. Možete uštedeti vreme na milion stvari i obaveza, ali ga uvek imajte za svoju decu, bez obzira koliko ste neraspoloženi, nervozni, umorni ili neispavani. Vratiće Vam se višestruko. Evo kako možete kvalitetno organizovati jednu sedmicu sa svojim detetom:

Ponedeljak: Organizujte dan ispunjen umetnošću. Crtajte zajedno. Koristite sve moguće boje koje imate u kući. Dok crtate, objašnjavajte detetu šta crtate. Ne morate biti savršen umetnik. Crtajte krugove, kvadrate, trouglove…Nacrtajte dugačku, srednju i kratku liniju. Pitajte dete koja je najduža, a koja najkraća…

Utorak: Kad god uhvatite priliku, učite dete bojama. Pokažite mu koja je Vaša omiljena. Nabavite kolaž papir, i pevajte pesmicu o bojama. Vi je sami izmislite. Pričajte kako volite tu crvenu suknju ili plave pantalone. I sigurno Vam je zanimljiv taj zeleni auto. Dok stojite na semaforu, pričajte šta znači crveno, žuto i zeleno.

Sreda: Pravite zajedno kolače. Pustite dete da napravi nered u kuhinji. Neka bude mnogo prljavih sudova i brašna po podu. Nema veze, počistićete. Kada vidite taj osmeh koji mesi testo, ništa Vam neće pasti teško. Ako niste ljubitelj kuhinje, nabavite plastelin. Pravite izmišljene kolače, predmete i životinje.

Četvrtak: Čitajte detetu. Pričajte mu omiljene priče, basne i bajke. Ako nemate knjigu kraj sebe, izmislite priču. Postepeno učite decu da razlikuju dobro od lošeg, stvarno od nestvarnog… Oboje ćete uživati, a Vi ćete se sigurno iznenaditi svojom maštom i kreativnošću.

Petak: Šetajte. Bilo bi lepo kada bi to bila neka šuma ili livada. Ali, ni parkić u gradu nije „za bacanje“. Stanite kod svakog neobičnog drveta ili cveta. Saznajte koja je to vrsta. Deca nam previše vremena provode unutra gledajući u različite ekrane. Samo Vi možete prekinuti ovu lošu naviku.

Subota: Posetite prijatelje ili neka Vam oni dođu u posetu. Neka se dete igra sa svojim drugarom ili drugaricom. Pustite ih da sami rešavaju svoje konflikte. Moraju naučiti da se bore za sebe. Uključite se samo ukoliko za to postoji velika potreba (ukoliko postane čupavo, pa deca krenu da se tuku).

Nedelja: Odmorite se. Budite sa svojom porodicom. Učite dete kako se neguje ljubav i poštovanje, tako što ćete mu pokazati svoj primer. Ukoliko su odnosi u porodici zategnuti, a Vi mu pričate o „ljubičastim cvetovima“, dete Vam svakako neće poverovati.

Ništa od ovoga ne mora imati napisan sled i raspored. Budite kreativni. Organizujte se onako kako Vam odgovara. Uskladite se sa svojim mogućnostima i poslom. Ali, nikad nemojte imati izgovor za to što niste sa svojim detetom, jer takav izgovor ne postoji.

Uvek ćemo imati posao koji trebamo obaviti, haos koji trebamo srediti i sudove koje trebamo oprati. Kad malo bolje razmislimo, sve se to može odložiti, ali detinjstvo Vašeg deteta ne možete vratiti. Zato, uživajte u njemu. Bićete srećni kada vidite da je kvalitetno vreme provedeno sa decom preraslo u odnos pun bliskosti i poverenja.

O. B.
diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor