napravite raspored obaveza sa decom

Napravite raspored obaveza sa decom

Dvoje male dece. Posao. Obaveze po kući. Bake i deke ili rade ili su daleko. Nemamo baš mnogo opcija za odmor od svakodnevnog stresa. Škola. Domaći zadaci. Treninzi. Kad ih uspavam imam vremena samo da se srušim u krevet.

Svaki roditelj se bori sa previše obaveza. Svakom od nas fali onaj jedan sat ili jedan dan odmora koji nikako ne možemo da „nabavimo“. Zbog čega naša deca nemaju obaveza? Zbog čega im dopuštamo da sve ostave razbacano? Zašto su oni za ekranima dok mi ne znamo gde udaramo?

Mislim da svako dete, bez obzira koliko godina ima, može da ima nekih obaveza. Sklanjanje igračaka, brisanje prašine, stavljanje prljavog veša u mašinu… Kada budu stariji, mogu izbaciti smeće, oprati sudove, postaviti sto…

Da, to su sitnice, ali nama mnogo znači tih 10, 15 minuta. Sa druge strane, oni će polako ulaziti u svet odraslih, gde ništa ne pada sa neba i gde svakog dana trebaš da se pomučiš za nešto. Ne pričam o tome da im natovarite previše obaveza, pa da nemaju vremena za školu, druženje ili izlaske. Ali, umerenost je ključ svega. Dobar raspored zlata vredi.

Šta za njih znače obaveze? Osećaju se kao deo porodice. Misle da nisu više mali i da nam mnogo pomažu. Budite kreativni. Napravite neku tablu koja će biti na frižideru. Svako može imati svoj simbol. Na primer, bacanje smeća. Starije dete baca smeće utorkom, četvrtkom i subotom. Mlađe dete baca smeće ponedeljkom, sredom i petkom. Nedeljom bacajte Vi.

Ukoliko želite, možete ih naučiti i kako da recikliraju. Sakupljajte sirovine ili odnesite u firme koje otkupljuju takav otpad.

Ukoliko unapred znate ko kada baca smeće, izbeći ćete one poznate rasprave: „Ja sam juče bacio! Sada si ti na redu! Ne, ti si na redu! Sada ima mnogo više!“ Svako ima svoj dan i kraj rasprave.

Uključite neku muziku dok brišu prašinu. Igrajte igru: ko će više predmeta da stavi na svoje mesto za deset minuta. Imajte žute, plave ili bele dane kada se pere veš određene boje. Sve zavisi od toga kako prezentujete obavezu. Možete im reći MORATE, a možete napraviti i zabavu od toga.

Pohvalite ih. Objasnite im. Naučite i nešto novo. Uključite nagradu. Kada nešto jako lepo urade, mogu da preskoče jedan dan bacanja smeća ili bilo šta po Vašem izboru.

Ukoliko imate neke velike obaveze, na primer prebrisati ogromnu policu sa knjigama – uključite i malo džeparca. Tada će imati još veću motivaciju. Međutim, nemojte da ovakve situacije budu česte. Ne smemo navići svoju decu da pomažu zbog novca, već zato što čine lepu stvar i pomažu svojim roditeljima.

Nemojmo od dece naraviti male tirane koji će samo uživati. Život nije uvek samo uživanje. Moramo ih pripremiti za realnost, koja ponekad ume biti i teška. Napravite dobru organizaciju i poštujte pravila.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

 

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor