Na šta usredsređujete svoje misli?

Na šta usredsređujete svoje misli?

Pijem kafu sa mužem koji nikada ne paniči. Radi u zdravstvu i nagledao se svega. Dok se ja nerviram oko dečije visoke temperature, on je smiren i objašnjava mi kako je to dobar znak, jer se telo bori. U pitanju je samo neki virus. Proći će za dva, tri dana.

Međutim, ja se ne smirujem. Svako malo joj merim temperaturu i pipam čelo, iako je dete generalno dobro. Slabi smo na svoju decu. I sasvim je u redu da brinemo. Međutim, šta je sa drugim stvarima?

Kada imate neku prepreku na životnom putu, šta radite? Da li prepričavate svoj problem do besvesti? Da li plačete nad svojom sudbinom?  Da li ste tužni i čekate da se desi neko čudo? Da li ostale poslove i obaveze radite kako treba?

Kada se suočimo sa bilo kakvim ozbiljnijim problemom, svi mi reagujemo drugačije. Dok je jednoj osobi udarac svađa sa partnerom, drugoj je mnogo gore kada ima ozbiljnih finansijskih problema. Svaku prepreku ili problem shvatamo drugačije. Jedan kreće u akciju, ne obraćajući pažnju na svoja osećanja, dok drugi mora prvo da se pozabavi svojim osećanjima, mislima i odlukama, pa tek onda bira svoj put.

Najveći problem u svakoj prekretnici života jeste naš strah. Ukoliko stalno brinemo kako ćemo i šta ćemo, da li će nešto ispasti dobro ili ne, da li smo nekog povredili svojom odlukom ili kako će se određeno putovanje završiti – u ogromnoj smo nevolji.

O nekim stvarima stvarno treba dobro razmisliti. Međutim, mnogo toga samo treba probati i uraditi. Možda će Vam se svideti. Možda pronađete sebe. Ali, možda i pogrešite. Ne možete živeti život bez grešaka. Što ste više otvoreniji i pristupačniji, ostvarićete više poznanstava. Neko će Vas možda i povrediti. Ali, možda upoznate i osobu koja će biti uz Vas čitav život.

Vaše misli određuju život koji ćete živeti. Nemojte biti stalno negativni i plašljivi. Budite otvoreni, jer nikad ne znate šta će Vas sačekati iza ćoška. U prošlost se ne možemo vratiti. Međutim, možemo uraditi jednu važnu stvar, koja je ujedno i odraz zrelosti – učiti na svojim greškama.

Ukoliko se nešto dogodilo pre mnogo vremena, nemojte više o tome pričati i razmišljati. Stavite tačku. Razmislite da li ste dali sve od sebe? Ukoliko jeste, krenite dalje pametniji i mudriji.

Razmislite šta je ono što stvarno želite. Usredsredite se na taj cilj. Napravite plan. Napišite korake sa kojima mislite da ćete se sresti. Razmislite šta ćete uraditi u jednoj, a šta u drugoj situaciji.

Ne plašite se. Najgore je kada ste zaglavljeni u prošlosti, bez obzira da li je u pitanju ljubav, prijateljstvo, posao ili nešto treće. Čovek mora napredovati, ali ukoliko ima opterećujuće i negativne misli biće mu teško da učini čak i jedan korak ka određenom cilju.

Uzmite život u svoje ruke. Ne obraćajte pažnju na strahove. Shvatite ih kao oprez i brigu koja je normalan deo života. Ne dozvolite da Vam negativne misli kreiraju negativnu budućnost. Pokrenite se.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor