Mojih pola sata odmora

Mojih pola sata odmora…

Svi mi pratimo medije na ovaj ili onaj način. Društvene mreže i saveti nas preplavljuju kako moramo imati neki hobi, mesto na kojem ćemo se osećati lepo, tišinu koju nećemo želeti da prekinemo. I dobar deo nas pomisli da za dobar odmor i srećan život moramo imati brdo para. Jer, kako bismo inače otišli na godišnji odmor i odmorili se od stresne svakodnevnice?

Da li je to uvek moguće? Da li će Vam propasti godina ako niste otišli na letovanje ili zimovanje? I sami smo svedoci prethodne godine i korone kada se niko nije pomerio iz države ukoliko nije morao. Da li je to jedina vrsta odmora koju želite? Para nikad dovoljno. Dok platimo sve račune i kredite, novčanik bude prazan. A nama se tako odmara i putuje.

Pokušajte sa malim koracima. Na primer, uredite svoj balkon. Zasadite malo više cveća, pronađite neku poličicu ili stočić koji će uneti svežinu. Ne mora to biti renoviranje koje zahteva majstore i puno novaca. Ofarbajte sami jedan zid. Postavite trsku. Pronađite neki zanimljiv tepih. U oglasima možete pronaći mnogo stvari za kuću, a da ne košta previše.

Renovirajte jedan deo kuće. Neki mali ćošak. Nabavite udobnu fotelju. Napravite neobične ramove i stavite fotografije svoje dece. Ukoliko imate kuću, napravite svoju baštu. Sadite povrće po svom ukusu. Uživajte u baštenskim radovima.

Nemojte me shvatiti pogrešno. Renoviranje nije zadatak koji ćete obaviti za dve nedelje. To je nešto čemu ćete se posvetiti. Pretražiti šta je u ponudi, razmisliti šta Vam se sviđa, gde ćete kupiti omiljenu boju za farbanje, kakvu boju drveta preferirate…

Kupite knjigu koju odavno želite. Saopštite svojim ukućanima da svakog dana pijete kafu i čitate 20 minuta. To nije neizvodljivo, čak i uz malu decu (verujte, probala sam).

Vežbajte. Nikad nije bilo lakše. Imate mnogo aplikacija koje će Vam objasniti osnovne korake i video uz koji ćete đuskati.

Ponekad je zaista zanimljivo praviti nešto sa decom i biti kreativan. Zaboravite na svakodnevne probleme, dok pokušavate da napravite zeca od kolaž papira.

Kupite mirisne sveće. Opustite se uz lavandu ili neku drugu biljku. Ne trebamo živeti samo za godišnje odmore. Trebamo pronaći svoj mali raj koji će nam biti dostupan tokom cele godine. Možda je to odlazak kod frizera, salona lepote ili kafa sa prijateljima. Svi mi imamo drugačije želje i potrebe.

Odmorite malo od spremanja stana i kuće. Počele smo biti robovi sopstvenom domu. Kao što imate dan u nedelji kada prevrnete svoj stan uzduž i popreko od spremanja, tako imajte i svojih pola sata odmora svakog dana.

Budite kreativni, odmarajte, uživajte, pronađite svoj mir. I ne, ne treba Vam još jedna plata da biste taj mir ostvarili. Osmislite sami svojih pola sata odmora…

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor