Koliko ugađate svojoj deci

Koliko ugađate svojoj deci?

Svi mi volimo svoju decu najviše na svetu. Želimo da im obezbedimo sve ono što mi nismo imali i da im olakšamo život u najvećoj mogućoj meri. To nekad ode u potpuno suprotnu stranu, gde dete postaje razmaženo i slobodno da donosi odluke koje nisu primerene njegovom uzrastu.

Posla je previše, obaveza takođe, a slobodnog vremena za decu malo. Grize nas savest i zbog toga svaki put želimo da im kupimo neki poklončić. To je naš način da se iskupimo i „kupimo“ detetovu ljubav. Međutim, ono što njima treba jeste vreme sa roditeljima u kojima će igra i razgovor biti jedan od najvažnijih faktora za pravilan razvoj i odrastanje u srećnu i samopouzdanu osobu.

Detetu treba omogućiti ono što je dobro za njega, a ne ono što ono poželi. Verujem da bi sva deca volela da budu budna do ponoći, jedu brdo slatkiša i piju gazirane sokove. Verujem da bi velik broj voleo da igra igrice po nekoliko sati dnevno. Međutim, da li ćete mu to dozvoliti samo zato što će Vas dete ubeđivati da to želi i ne prihvata odričan odgovor?

Previše zaštite neće goditi Vašem detetu. Često donosite odluke iz straha. Za svaki propust i grešku krivite drugu decu, vaspitačicu, učiteljicu, trenera… Ovakva vrsta zaslepljenosti može stvoriti ogromne probleme Vašem detetu. Ono se vaspitava tako da mu svi moraju ugađati, ali to nije slučaj u društvu druge dece. Oni će često biti surovo iskreni i Vaše dete vrlo brzo može ostati bez drugara.

Deca su nezrela. Koliko god Vam se činilo da je Vaše dete napredno, ono ipak nije sposobno da samo određuje šta je za njega najbolje. Zato mora imati granice koje će poštovati. Zato mu se povremeno mora reći „ne“. Ne moraju imati baš svaku stvar koju požele, jer će postati nezasiti, a istovremeno neće uživati u svemu onome što već imaju.

Ako u jednoj situaciji kažete „ne“, a već u sledećoj „da“, dete Vas neće shvatiti ozbiljno. Doslednost  je jedna od najvažnijih stvari u vaspitanjudece i trebate je sprovoditi kako treba. Verujte mi rezultati će se veoma brzo videti.

Umesto što ćete preterivati u vannastavnim aktivnostima na koje ste upisali decu, bolje je da provedete malo više slobodnog vremena sa njima. Ponekad deca počnu sa manipulacijama različitih vrsta, kako bi privukla Vašu pažnju.

Ne preterujte. Naravno da im povremeno trebamo i ugađati, ali to ne znači da će imati zvanje kralja. Moraju imati svojih obaveza, raditi domaće, biti dobri prijatelji, poštovati roditelje i nastavnike. Ne mogu imati sve što požele. Ne trebate ih nagraživati i za najmanji mogući uspeh, jer će onda on izgubiti na težini.

Setite se svog detinjstva. Da li ste stvarno vodili računa o markiranoj odeći i skupim kolima ili ste živeli jedan jednostavniji život? Znali ste da se družite, uživate, budete dugo napolju… Provedite malo više vremena sa svojom decom, osluškujte njihove potrebe, ali nemojte uraditi potpuno suprotnu stvar i pretvoriti ih u male tirane koji neće moći da se snađu kasnije u životu.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor