kad ne ispadne onako kao što smo planirali

Kad ne ispadne onako kao što smo planirali

Planiramo određeni fakultet, posao, da pronađemo osobu sa kojom ćemo provesti ceo život, imamo decu, preselimo se, kupimo kuću, auto, odemo na letovanje, zimovanje… Svaki naš potez, posao i zadatak vodi ka nekom dugoročnijem cilju.

Svesni smo da ne može baš sve biti idealno. Zbog toga, većina nas ne potone odmah na prvu prepreku ili neuspeh. Pokušamo ponovo, budemo uporni, sagledamo stvari iz nekog drugog ugla, zadovoljimo se približnom scenariju…

Ali, šta ako nam je do nečeg mnogo stalo? Na primer, želimo da imamo decu, a ne polazi nam od ruke? Želimo da ozdravimo ili se oporavimo od neke bolesti? Želimo da promenimo osobu do koje nam je mnogo stalo, a ona ide u pogrešnom smeru?

Životnih situacija je zaista mnogo. Nepredvidive su. Mogu se okrenuti u deliću sekunde. Tek tada vidimo koliko smo jaki ili slabi. Tek u ogromnim problemima shvatamo koliko nešto možemo ili ne. Kada su u pitanju naši bližnji i voljeni, možemo se čak i iznenaditi količinom ljubavi, volje i energije.

Kako se ponašate kada ne ispadne onako kao što ste planirali? Da li odustajete? Da li ste uporni i tvrdoglavi i ne puštate? Po bilo koju cenu? Ili umete da budete razumni?

U određenim situacijama je sasvim u redu biti tvrdoglav i uporan. Međutim, da li se to uvek isplati? Da li po svaku cenu treba gaziti po stvarima i ljudima? Da li po svaku ceni treba ostati uporan, čak i ako se izgube godine i godine u prazno?

Kada je u pitanju život i zdravlje, nećemo odustati. Borićemo se do kraja. Nismo ni svesni koliko snage i energije imamo kada su u pitanju naši voljeni. Možemo plakati kada nas niko ne vidi, odustajati u svojoj glavi milion puta, ali kada trebamo pokazati volju i snagu – tu smo.

Isto tako, postoje ljudi koje volimo i cenimo, a od njih ne dobijamo isti tretman. Koliko god energije da uložimo, stvari se ne menjaju. Godinama smo na istom, pogrešnom putu, verujući da će se dogoditi neko čudo.

U tom slučaju, dobro preispitajte svoje odluke. Možda osobi oko koje se trudimo odgovara takav odnos. Možda je već uvidela da ćete uvek oprostiti, progledati kroz prste, zaboraviti. A ona to koristi.

Odrasli ste i zreli. Sami birate svoj put. Nekad je teže sve ostaviti i krenuti iz početka. Međutim, ako ste godinama u lošem odnosu, koji se nije pomerio ni jedan centimetar, kako možete očekivati čuda? Dok vi krivite tog nekog, da li je moguće da ste i sami odgovorni što se niste pomerili, zauzeli drugačiji pristup, pa u krajnjem slučaju i otišli?

Mnoge stvari ne ispadnu onako kao što smo planirali. Međutim, ako imamo snage i volje za promenu, mogu se dogoditi i lepše stvari. Zato, prihvatite situaciju kakva jeste i uživajte u svim pozitivnim stvarima. U drugim situacijama, dignite svoje sidro i upustite se u nepoznato. Nikad ne znate kuda Vas život može odneti.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor