da li ste uspešni

Da li ste uspešni?

Šta je uspeh? Svi imamo neku svoju definiciju i verziju. Međutim, pratimo onu modernu, generalnu, ono što svi smatraju uspehom – kada napreduješ u svojoj karijeri, dobro zarađuješ, imaš velik stan i auto, oblačiš se po poslednjoj modi.

Dolazi mi klijentkinja koja je godinama bila na vrhu svoje karijere. Dobro zarađuje. Osmeh je uvek prisutan. Prisustvovala je svim važnim društvenim dešavanjima. Radila po deset sati dnevno. A onda je odustala.

Bila je nezadovoljna. Nije bila dovoljno dobra mama, svakog dana je legala sa osećajem krivice, jer nije provela onoliko vremena sa decom koliko je želela. Nekad bi ih uhvatila samo da ih poljubi pre spavanja. Bila je premorena za muža, on se osećao usamljeno. Za sve nas spolja,ona je bila uspešna. U stvari, bila je duboko nesrećna, premorena, nezadovoljna.

Koleginica je bila zaista maher u svom poslu. Svi smo se ugledali na nju, voleli da vodimo razgovore o svemu… Međutim, bilo joj je svega dosta. Dobila je dete i svet se promenio. Nije mogla da odsustvuje više toliko od kuće, putuje i vodi računa o drugoj deci, a njeno je ostajalo samo kod kuće. Dala je otkaz. Nije mogla da se uskladi sa takvim radnim vremenom.

Šta je, u stvari, uspeh? Kako se on određuje? Da li je to brdo para? Porodica na okupu? Karijera u usponu? Ne bih se složila ni sa jednim od ovih primera. Mislim da je uspeh  indvidualna stvar i da svako od nas ima neku svoju definiciju.

Ako ne volite posao kojim se bavite, nezadovoljni ste i težak Vam je svaki dan – kako se to može smatrati uspehom?  Nijedan posao nije idealan, ali mi provodimo jednu trećinu dana na poslu i koliko god možemo, trebamo biti zadovoljni. Novac nije uvek presudan, iako je na ovim prostorima on merilo uspeha.

Odredite svoje prioritete. Razmislite šta Vam je zaista važno. Ukoliko mislite da trebate ostati kod kuće sa decom nekoliko godina, to je u redu. Ukoliko želite da radite, iako Vam drugi govore da ste loša mama – i to je u redu.

Ne mogu druge osobe biti u Vašim cipelama i odlučivati umesto Vas. Razgovarajte sa partnerom, napišite listu „za“ i „protiv“. Karijeru možete graditi i kasnije. Deca će biti velika i više Vas neće trebati na način na koji Vas trebaju kada su mala.

Ako ne volite da se šminkate, nosite veštačke trepavice ili crveni karmin – to je u redu. Svako od nas ima svoj ukus, svoje želje i potrebe. Zašto moramo svi ulaziti u kalup koji propisuje neko ko nas ne poznaje.

Pronađite sebe. Iznesite svoje želje i potrebe. Razmislite kako se mogu uklopiti u slobodno vreme, porodicu, decu, finansije… Vi ste kovač svoje sreće. Raditi po tuđim kriterijumima je veoma naporno. Sigurno to ne želite. Odredite svoju definiciju uspeha i živite po njoj.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

 

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor