Da li forsirate neki odnos

Da li forsirate neki odnos?

Sigurno ste nekoliko puta tokom života bili u situaciji da sa nekim želite da postanete ili ostanete prijatelj. Dobar partner ili partnerka. Dobar kolega ili poslodavac. Dobar brat ili dobra sestra. Međutim, iz situacije u situaciju, iz susreta u susret, iz rečenice u rečenicu Vam se sve to čini veštačkim, usiljenim, neprirodnim…

Treba Vam brdo energije kako bi taj odnos funkcionisao onako kako treba, pa opet, osećate da to nije to. Čak ne mora ni postojati bilo kakav konflikt, rasprava, različito mišljenje… Jednostavno, osećate da više nemate nekih tačaka koji Vas vezuju. Neko ili nešto se promenilo. Možda ste to Vi. Možda je to druga strana.

Nije na odmet malo analizirati ovakvu situaciju. Šta se to dogodilo? Zbog čega više ne osećate onu staru povezanost? Šta se promenilo? Da li je samo u pitanju nedostatak vremena i previše obaveza ili je u pitanju nešto sasvim treće?

U ovoj samoanalizi trebate biti iskreni prema sebi. Odnos između dvoje ljudi je interakcija i ponekad ne postoji samo jedan uzrok, jedna strana medalje. Ukoliko želite da sačuvate ovakav odnos, morate se zapitati šta je po sredi, kako ga ne biste izgubili.

Možda ćete saznati nešto novo o sebi. Nešto Vam nije prijalo ili Vas je povredilo. Umorili ste se od toga da stalno budete prvi koji probija led, poziva, forsira, traži… A možda je istina i neka sasvim treća.

Ako Vam je stalo do ovog odnosa, a ne znate o čemu se radi, budite odrasli i zreli i porazgovarajte sa tom osobom. Objasnite joj kako se osećate. Možda će Vam reći da nije ništa po sredi, a možda ćete i saznati nešto novo što Vam nikad ne bi palo na pamet.

Može se desiti da se taj odnos poboljša, ostane isti ili zauvek zahladi. Na Vama je da odlučite šta ćete uraditi, u zavisnosti od toga koliko Vam je do te osobe stalo.

Ukoliko postoje nerešivi problemi, a Vi i dalje osećate onaj čudan osećaj u stomaku, možda je veme da krenete dalje. To ne znači da sa tom osobom nećete komunicirati. Jednostavno ćete pustiti da sve ide svojim tokom. Vreme će pokazati svoje.

Bilo koji dobar, kvalitetan i iskren odnos se nije bazirao na forsiranju. To ne znači da trebate gasiti svako prijateljstvo ili vezu i brak koji naiđe na prepreku. Ne. Ne postoji idealan ili savršen odnos. Ali, kada kvalitetan odnos naiđe na prepreku – uključene su obe strane. Obe strane žele da reše problem, pokušavaju na pronađu način. I posle dosta vremena i truda taj odnos ponovo bude ispunjavajuć.

Osluškujte sebe i svoje želje. Potražite uzrok problema. Ponekad je to samo nova prepreka koju treba preći, a ponekad je to odnos koji će se završiti. Ukoliko je u pitanju ovo drugo, vodite računa da ne preterate u želji da popravite stvari. Nekad je jednostavno potrebno pustiti. Vi ćete sami proceniti sa kojim ljudima to želite, a sa kojim ne. Ne forsirajte odnos – nađite rešenje.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor