Šta nas sprečava u sprovođenju novogodišnjih odluka?

Promeniću se. Smršaću. Izgledaću drugačije. Vežbaću. Imaću bolji odnos sa decom i mužem. Zaradiću više novca. Baviću se drugim poslom. Imaću više vremena za sebe. Biću zadovoljnija sobom. Družiću se više. Češće ću ići sa drugaricama na kafu. Čitaću…

Svi smo upoznati sa novogodišnjim odlukama. Zaglavljene su tu gde jesu – samo u našoj glavi. Pošto ih sprovodimo samo nekoliko dana (dok su još „sveže“)  ili ih ne sprovedemo uopšte, ostaje nam gorak osećaj krivice da nismo uspeli u tome da budemo uporniji, dosledniji i čvršćeg karaktera. Šta nas sprečava u sprovođenju novogodišnjih odluka?

Korak po korak. Ma koliko to nekima zvučalo nepotrebno i suvišno, većinu odluka treba sprovoditi postupno – korak po korak. Razradite detaljan plan, bez obzira koliko Vam se to nevažnim činilo.

Uzmete list papira, napišete odluku koju želite da sprovedete. Na primer, ako želite više vremena za sebe, odredite dane u nedelji: ponedeljkom, sredom i petkom ću čitati omiljene knjige 45 minuta. Mogu čitati nakon 22h kada uspavam decu. To će me opustiti i mirnija ću leći u krevet. Neće me obuzimati misli oko nezavršenih kućnih poslova ili obaveza koje me čekaju narednih dana.

Subotom i nedeljom ću izdvojiti sat vremena za trčanje po prirodi. Dobro razmislite o mestu gde ćete vežbati, vremenu koje Vam je potrebno da stignete do tamo, vratiti se do kuće.

Ako razmišljate o promeni posla, dobro istražite sve opcije, šta je ono u čemu biste uživali, a pri tom i zarađivali. Raspitajte se o vođenju, marketingu, mestima prodaje ili pružanja usluge. Proširite krug poznanika, tražite savet, razmenite iskustva. Kada stvorite stabilno tlo, krenite napred, ne odustajte, prihvatite da će biti mnogih prepreka.

Ako želite da promenite odnos sa partnerom ili decom, to se neće dogoditi preko noći. Zapišite šta je ono što biste voleli da promenite. Sagledajte gde grešite. Razmislite kojim tehnikama i veštinama biste to mogli prevazići. Krenite sa razvojem, zakažite razgovor sa stručnom osobom (psihologom ili psihoterapeutom). Razgovarajte sa partnerom. Podelite svoje misli sa njim. Pričajte mu o svojim osećanjima, ne napadajte i ne raspravljajte se.

Ne tražite nemoguće. Pripremite se da svaka promena traje. Ne očekujte da će se bilo šta promeniti sutra. Zamislite da nešto radite na određeni način godinama. Čak i ako želite promenu na bolje, u početku će Vam ići traljavo i nikako, trebaće Vam mnogo energije i truda. Ali, to ne znači da vremenom neće biti lakše.

Budite realni. Ako sebi postavite realne i ostvarive ciljeve, date sebi dovoljno vremena i radite na tome – rezultati neće izostati. Isto tako, budite dovoljno odrasli i zreli da prihvatite poraz i krenete ispočetka. Nikad ne znate šta Vas čeka iza ugla. Probijte led i počnite sa pripremama još danas.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični pihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor