Ne može sve uvek biti ružičasto

Poslednjih godina kao da postoji neki veštački trend koji promoviše konstantno dobar osećaj. Dostupnost informacija je veća nego ikad, čitamo sve i svašta i stvorili smo pritisak gde u svakoj pojedinačnoj situaciji trebamo da se osećamo dobro.

Ako nemaš dovoljno para, osmisliš svoj privatni biznis ili odeš iz zemlje. Kao da je to tako jednostavno. Ljudi ponekad zaista nemaju drugu opciju. Ali, čak i kada odu iz zemlje zbog svega što su čuli ili pročitali, očekuju da tamo negde neće imati nikakvih poteškoća. Smatraju da nigde nije teško kao ovde. Niko ne priča o melanholiji, nedostajanju porodice i prijatelja. Neke stvari zaista budu bolje, ali se jave i problemi o kojima ovde možda nismo razmišljali.

Tako je lako dati otkaz. Ok, hajde da budemo malo realni. Ne živimo u bogatoj zemlji u kojoj firme samo čekaju da nas zaposle. Ne možemo tako olako sve završiti. Moramo imati rezervni plan, a odluku o otkazu doneti tek kada nam je izvestan drugi posao ili kada smo započeli neki svoj privatan biznis.

Mlade mame moraju brzo i lako da skinu kilograme. Trebaju da se osećaju srećno uz nove prinove, što nije uvek slučaj. Da, ne postoji ništa jače od ljubavi prema svojoj deci, ali to ne znači da je sjajno i lako biti roditelj. Kada postanemo roditelji okrećemo se jednom sasvim novom i drugačijem životu nego što je iko od nas navikao.

Stavljamo tačke na veze, prijateljstva, posao. Da, kada nešto ne valja i kada negde nismo srećni – trebamo otići. Ali, to ne znači da je to lako i da ćemo se mi istog momenta osetiti sjajno. Treba da prođe malo vremena adaptacije i prihvatanja, kako bi nam bilo lakše.

Dakle, nemojmo brzati. Ne trebamo da tapkamo u istom mestu i trebamo da se menjamo i razvijamo. Ali, ne očekujmo da ćemo se osetiti ružičasto i sjajno u svakom momentu, jer je to zaista nemoguće.

Ponekad čak sebi trebamo da dozvolimo da se osetimo loše. Neko će želeti da bude sam ceo dan u mračnoj sobi i gleda filmove. Neko će želeti da izađe sa društvom i da se lepo provede. Trećem će biti lakše da se isplače, ispriča i krene iz početka.

Dozvolite sebi da se osećate povremeno loše. Ne očekujte savršenstvo. Svako od nas ima loših dana. To ne znači da odmah morate trčati kod psihijatra ili da ste depresivni. Određene situacije zahtevaju takav odgovor.

Budimo realni. Ne verujmo u sve što pročitamo. Ne živimo u časopisima i bajkama. Pravi život je nešto sasvim drugo. Iza svakog sjaja se krije mnogo truda i žrtvovanja nekih drugih stvari.

Živite svoj život onako kako želite. Ne osećajte krivicu ukoliko niste kao svi ostali. Ne osećajte krivicu ako vam se danas radije sedi u sobi, nego izlazi u grad. Toliko se brzo živi, da nam nedostaje čak i vreme provedeno sa samim sobom. Omogućite sebi malo analize i vremena. Osetićete se bolje.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor