Da li sam pogrešila?

Koliko često postavljamo sebi ovo pitanje? Da li sam trebala da…? Šta ako bih…? Da nisam napravila onakav izraz lica, možda bi… Da nisam napisala onu poruku, sigurno bi… Zašto sam viknula? Zašto sam tako odreagovala?

Ako se pitate da li ste pogrešili – sigurno jeste. Milion puta. Ali, da niste, ne biste bili tu gde jeste. Ne biste živeli ovakav život i sve ono lepo što ide uz njega. Ne biste ni približno bili ovoliko hrabri, uporni, istrajni, emotivno jaki…

Ne možemo stalno učiti iz tuđih grešaka. Dok nešto ne iskusimo – to nije to. I uvek će tako biti. Svoju decu ćemo želeti da zaštitimo od svega, ali nećemo uspeti u mnogim situacijama. Ona će pratiti svoj put, svoje iskustvo, svoju smelost. Učiti na sopstvenim greškama. I praviti ih ponovo. Kao i mi.

Ne može nešto pasti sa neba. Maminim i tatinim sinovima može. Ali, gde bi onda bio sav onaj rad, trud, znoj, neprospavane noći, briga, ansiozost, milion pitanja…? Sve to je od Vas stvorilo onu ličnost koja jeste i ne bi bilo dobro da je bilo drugačije.

Pošto ste postali to što jeste – izabrali ste partnera, imate decu, trudite se da ih naučite pravim vrednostima, imate prijatelje koji su tu za Vas… Da, nije ni malo lako bilo. Niti će. Čekaju Vas nove prepreke i nova rešenja. Ne prestajete da rastete kad napunite 30 ili 40. Rastete i razvijate se čitavog svog života. Samo to trebate iskoristiti na pravi način.

Ako želite da poboljšate kvalitet svog života, napravite spisak. Šta Vam je zaista važno? Dodajte na listu. Razradite plan. Jedan po jedan. Nemojte sve odjednom. Budite uporni. Svakog dana odradite barem jedan korak. To je jedina strategija koja uspeva.

Suočite se sa svojim strahovima. Nemojte od njih bežati. Nelagoda je jedan od najvažnijih faktora rasta i razvoja. Dok Vam je lepo i udobno – ništa nećete menjati. Stajaćete tu gde jeste. To je lepa opcija. Sve dok Vi tako želite. Međutim, kada osetite da Vam je tesno, da Vam je pun kofer i da želite da pobegnete iz svoje kože – bolji i jasniji znak vam ne treba. Vreme je za promenu. Ugrabite je iako se plašite. Ukoliko to ne učinite, zauvek ćete se kajati.

Rešite se stvari koje Vam ne trebaju. Počnite od svog ormana. Izbacite sve što ne nosite, poklonite nekome. Osetićete se dobro. Bacite sve sitnice koje stoje samo da bi skupljale prašinu. Ako za Vas nemaju nikakvu emotivnu vrednost – ne trebaju Vam. Oakšajte sebi. Pojednostavite. Budite praktični.

I ne plašite se grešaka. Ko nije grešio – nije ni živeo. Podignite zadnjicu, obrišite se i nastavite dalje. Vodite računa da naučite nešto iz tih svojih grešaka i padova. Sve dok ne naučite ono što trebate, greške će se ponavljati.

I zato, ne budite strogi. Naše odluke su nas dovele tu gde jesmo. Ako Vam se ne sviđa, danas možete izabrati promenu i krenuti iz početka. Ne bojte se grešaka. Nisu one loše kao što mi mislimo. Tu su sa razlogom.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor