Biće vam žao izgubljenog vremena

„Mama, vidi ovo! Pogledaj šta znam! Vidi kako sam se popela visoko! Jel znaš šta sam nacrtala? Dođi u moju sobu da se igramo! Mamaaaaa!“ I tako svakog dana. Spisak razloga zašto Vas deca zovu može biti podugačak.

Vratite film unazad. Šta im govorite? „Evo, samo da operem sudove. Sačekaj samo sekund da završim širenje veša. Evo, samo da usisam na brzinu. Samo da pročitam poruku, e-mail, završim razgovor.“

I deca čekaju. I čekaju. Vama dođe neka druga obaveza. Ipak, moraju biti u čistom, ispeglanom, Vi morate raditi, oni moraju da završe domaći, odu na trening… A onda, kada uveče legnete, krivica Vas ubija: „Možda nisam trebala tako da reagujem. Burno sam reagovala. To je samo mala svađa među decom. Ona ima samo četiri godine. Očekujem li previše od njih?“

Sve se svelo na brzinu. Instant. Hiljadu obaveza. Samo još ovo. Dok se okrenete, oni imaju 15 godina. I reći će: „Ne mogu sad. Ne želim. Kevo, smaraš. Meni je to dosadno. Idem sa svojim društvom.“ Vi ćete ostati u čudu i pitaćete se gde ste pogrešili.

Nećete se setiti da niste imali vremena za njihove želje dok su bili mali. Nećete se setiti da ste se toliko premorili tog dana na poslu, da niste imali snage za svoju decu. Možda ste im dali telefon u ruke. Samo malo da odmorite.

Sve što je umereno – nije štetno. Vaša deca žive u vremenu u kojem je internet na vrhuncu. Ne možete da ih vaspitavate van tog vremena. Ponekad će videti nešto što nisu trebali da vide. Ali, bićete tu. Pričaćete o tome. Objasnićete im da je to opasno. To je važno.

Kaže mi poznanica: „Što se nerviraš? Jednostavno moraš zatvoriti balkon i nećeš brinuti.“ Da, neću brinuti. Ali, ona će sutra otići kod svoje drugarice koja nema zastakljen balkon. Da li će tamo znati bezbedno da se ponaša?

Nije poenta da uskratite deci baš sve. Poenta je da o tome razgovarate sa njima. Da im posvetite pažnu i što više slobodnog vremena. Onoliko koliko je to moguće. Ne da im date telefon u ruke dok čekaju u redu. Oni moraju da nauče da budu strpljivi. Da neće sve vreme neko da ih animira. A kako će to? Gledaće Vas. Posmatraće kako se Vi ponašate. Ako budete psovali već posle nekoliko minuta, nemojte očekivati drugačiju reakciju od njih.

Potrebno je da imate ventil. Malo vremena za sebe. Ali, isto tako, potrebno je da imate vremena i za svoju decu. Hiljadu upisanih aktivnosti neće zameniti Vas. Neće zameniti Vaš dodir, zagrljaj i poljubac. Neće zameniti Vašu podršku kada dete dođe iz škole i dobilo je jedinicu, iako je učio i mnogo se trudio. Samo Vi znate prave reči. I samo Vaša pažnja će se posebno vrednovati.

Jednog dana, biće Vam žao izgubljenog vremena. Odredite svoje prioritete i ne pokušavajte da postignete sve. Da, možda ćete biti super žena, ali neko ili nešto će se žrtvovati. Ne dozvolite da to bude vreme sa Vašom decom, jer ono mora biti na vrhu svih prioriteta.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor