Zbog čega je važno da postavimo granice na vreme?

 Koliko puta ste uspeli da budete dosledni? Tvrdoglaviji i uporniji od samog deteta? Da li ste uspeli da iznesete celu kaznu do kraja, iako je bila predugačka? Čini li Vam se da je kazna koju ste izrekli detetu teža Vama, nego njemu?

U žaru emocija, desi se da izreknemo kaznu detetu, a da pri tom ne razmišljamo o posledicama. Kada se situacija smiri, a naše dete ponovo postane med i mleko,  mislimo da smo preterali, želimo da se pomirimo i sve zaboravimo.

Krivica je najvećim delom odgovorna za to što ne uspevamo da ostanemo dosledni. Žao nam je što smo vikali, smatramo da smo preterali, jer on je samo dete. Kao da mi nismo pravili gluposti i terali inat roditeljima. Pokušavamo da shvatimo one razloge koji se nalaze negde iza. Smatramo da u datom trenutku samo nismo imali dovoljno strpljenja.

Umor je još jedan od uzroka. Sa malom decom provodimo cele dane. Ili se vraćamo sa posla kao prebijeni i nemamo snage za još veće prepreke. Bude suza, kenkanja, svađanja, vikanja, bacanja po podu, nereda, prljavog veša, ubeđivanja da je povrće zdravo, da čudovišta ne postoje, da se moraju deliti igračke i da ne smeju biti sebični…

Kada na sve to dodate svoju neispavanost i često buđenje tokom noći, jasno Vam je o čemu se radi. Nemate više snage da ispravljate krive Drine. Jednostavno popustite, jer je u tom momentu ta opcija mnogo lakša.

Granice su potrebne kako bi se naše dete osamostalilo, prihvatilo odgovornost i obaveze. Međutim, mi nadlećemo nad njim kao dosadna muva. Kontrolišemo svaki njegov pokret, a želimo da odraste. Ironično, zar ne?

Ponekad se može desiti da ne želimo da dete poraste. Plašimo se svih novih izazova, gubitka kontrole, imamo problem sa uspostavljanjem poverenja, pitamo se da li će ispravno odreagovati u datoj situaciji…

Nije dete u pitanju. U pitanju smo mi, jer onda ne znamo šta ćemo: „Da li je jeo, kako li je u školi, da li je obukao jaknu, stavio kapu, posvađao se sa drugarom?“ Osnovni problem je uloga majke. Kada žena postane mama, ona nosi tu ulogu čitavog života. Sve ostale padaju u drugi plan. I tako, godina za godinom, mi više ne znamo kako da budemo supruga, poslovna žena, zabavna prijateljica…

Naravno da volimo svoju decu najviše na svetu. Ali, da biste bile dobre mame – morate voleti i sebe. Povremeno se morate odvojiti od dece, uživati u kafi sa prijateljicom, prošetati sa mužem i negovati brak. Vi ste sve ono što ste bile i pre.

Iako to zvuči nelogično, morate postaviti granice kako biste u jednom momentu mogle da pustite svoje čedo iz gnezda. Drugačiji odnos nije zdrav. Vaše dete je drugačije. Neke stvari će raditi bolje, neke ga neće zanimati. Postavite temelj na vreme, jer kasnije nećete moći. Kuća se ne zida od krova.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor