Shvatate li sve preozbiljno?

MORAM da spremim stan. Skuvam ručak. Uključim mašinu. Moram da obavim kupovinu. Pokupim stvari od krojačice. Odem na pregled. Vežbam. Pišem. Iskucam onu molbu. Svratim po dokumente. Odvedem decu. Pokupim decu. Odem sa njima na igralište.

Razmislite. Koliko „moranja“ imate tokom dana? Koliki pritisak i stres stvarate? Da li sve shvatate preozbiljno, pa čak i one stvari u kojima uživate, zato što ste ograničeni vremenom?

Zaboravili ste šta znače reči spontanost, odmor, uživanje, opuštanje…Sve Vam se odvija brzim tempom. Kada ste se poslednji put smejali? Zagrlili decu? Poljubili muža/ženu? Kada ste poslednji put uradili nešto u čemu uživate, bez pritiska?

Nažalost, ovakav scenario predstavlja svakodnevnicu mnogih. Živimo za vikende i godišnje odmore. Sve preostalo je trka sa vremenom. Šta mislite, dokle ćete moći tako? Dve, tri, pet godina? I šta onda?

Promiču nam važne sitnice. Deca su nas željna. Juče je milion puta rekla: „Mama, vidi šta znam! Mama, vidi šta sam naučila!“ Hiljadu puta je rekla reč „mama“. Uvek imamo koju obavezu viška, a onda se zapitamo zašto deca privlače negativnom pažnjom.

Važno je zabaviti se. Da, znam, nećete sve stići. Ali, sve te obaveze će biti tu i sutra, a život je samo jedan. Čekaće nas i spremanje stana i prljavi sudovi, ali njihovo detinjstvo neće. Za tren oka ćete postati mama koja smara. Uživajte dok možete.

Stalno nešto odlažemo. Kao da ćemo živeti 1000 godina. Mislimo da ćemo za sve imati vremena kada ostarimo, kada odemo u penziju, kada nam deca porastu… Uživajte u sadašnjem trenutku. Nikad ne znate šta se sve KASNIJE može desiti.

Vaši članovi porodice i te kako osećaju Vašu nervozu i pritisak. Mislima ste stalno u poslu, planovima za sutrašnji dan, odsutni ste kao da ste zaljubljeni, pokušavate da obavite sto stvari odjednom. Osim što stvarate pritisak, ne zaboravite da Vas deca stalno posmatraju. Naučićete ih da sutra rešavaju probleme na isti način. Da li to želite?

Postoje stvari koje se moraju shvatiti ozbiljno. Ali, povremeno se dohvatite onih zabavnih i uživajte u njima. Neka se deca igraju mora i plaže u kadi. Neka obuku kupaći kostim ili najlepše haljine koje čuvate za specijalne prilike.

Našminkajte ih. Stavite taj smešni šešir na glavu i napravite koktel. Skuvajte kafu i odmorite na balkonu. Uzmite tu knjigu koju mesecima želite da pročitate. Sednite u auto i odvezite se na obližnji vidikovac, izlet, šetnju po šumi…

Posetite roditelje. Najbolju drugaricu koja je na tri sata vožnje. Kupite bicikl. Stavite naočare. Igrajte se sa decom. Posvetite vreme svojoj porodici. Ali, onako, stvarno. Bez pritiska, obaveza i navijenog sata!

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor