Kako ljubav, zapravo, izgleda?

Svi mi drugačije zamišljamo ljubav. Neki misle da je ona stalno smeškanje i konstantan osećaj leptirića u stomaku. Istina je da je ona mnogo više od toga. Ni jedan stručnjak nije dao njenu pravu definiciju, jer je taj zadatak nemoguć, a uvek bi nešto u njoj falilo.

Ljubav ne predstavljaju samo osmesi, zagrljaji, poljupci i držanje za ruke. Svako od nas bi je definisao drugačije, u zavisnosti od toga kako je doživljava sa svojim partnerom. Pokušajmo da vidimo kako ljubav, zapravo, izgleda?

Ljubav je ispijanje kafe. Razgovor. Briga. Podrška. Kada samo sedimo jedno pored drugog. Kada se smejemo. Kada nestrpljivo čekamo da čujemo šta će partner sledeće reći. Kada se čujemo 100 puta na dan. Kada se čujemo samo jednom na dan. Kada dovršavamo rečenice jedno drugom. Kada predvidimo reakciju i znamo šta će uraditi ili reći.

Kada znamo šta ga nervira. Koliko će se obradovati. Kada će tačno stići. Šta će doneti. Šta će prvo uraditi. Hod. Pokret. Pogled. Osmeh. Izraz lica. Kada ustane ranije da Vas iznenadi doručkom. Čajem. Kafom. Kada Vas uveče pokrije, jer su Vam leđa otkrivena. Kada Vam da poslednji zalogaj. Kada kaže da nešto ne želi, samo zato što nemate novca da to isto kupite.

Ljubav je poštovanje. Sloboda. Razvoj i rast u svakom pogledu. Kada bivamo bolji. Gori. Gluplji. Pametniji. Kada popustimo. Oprostimo. Zaboravimo. Kažemo. Pogledamo. Ljubav je kada taj jedan pogled možete opisati sa milion reči, a Vi ste ga razumeli iste stotinke. Kada znate šta je značilo podrhtavanje usne. Tiši glas. Vika. Ljutnja. Ćutanje. Promena teme. Durenje.

Ljubav je kada počnete da jedete jela koja nikad niste. Pijete kafu koju nikad niste želeli da probate. Idete u radnju po najvećoj mećavi, da biste doneli omiljenu namirnicu. Ostanete budni celu noć, jer je partner bolestan.

Ljubav je kada zajedno planirate. Provodite zajedno svaki slobodan trenutak. Uživate kad ste zajedno, a uživate i kad niste zajedno jer ste sigurni. Kada sumnjate. Kada ne sumnjate. Kada se povremeno posvađate.Uputite ljutit pogled. Ili ne kažete ništa. Ugrizete se za jezik. Znate, ali nije važno. Ne znate, ali nije važno.

Ljubav je potomstvo koje ste zajedno stvorili i odgojili. Kada ste srećni. Tužni. Zabrinuti. Ljuti. Kada rušite zidove. Plivate po uzburkanom moru. Putujete. Spavate. Odmarate. Jedete. Pijete. Pevate. Plačete.

Ljubav je sve ono što prolazite ZAJEDNO od prvog dana. Nekad sreća. Nekad tuga. Nekad umor. Nekad radost. Zato, ne pokušavajte da stavite ljubav u definiciju. Jer će se uvek naći još nešto što smo proživeli novo, danas, posle trideset godina braka. Ljubav traje i razvija se. Ne prestaje. Samo menja svoje oblike, faze, stupnjeve…

I uvek će se naći još jedan opis, pridev, osobina koja će je učiniti dugačijom od svih drugih doživljaja… Zato, ne pokušavajte da je definišete. Ona je prosto to što jeste.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor