Bolje sprečiti, nego lečiti

Koliko god vremena imam tokom dana – nije mi dovoljno. Uvek mi ostane nešto od obaveza koje prebacujem za sledeći dan. A onda ispočetka. Zbog toga ne provodim sa decom onoliko vremena koliko bih volela, a sa druge strane – stvaram pritisak zbog kojeg postajem nervozna i napeta.

Kada smo pod stresom, strpljenje i razumevanje za decu se drastično smanjuje. Zbog toga im kažemo nešto što nismo želeli, pa se kajemo. Kako da poboljšate komunikaciju sa decom i smanjite takve ispade na najmanju moguću meru?

Planirajte. Rasporedite aktivnosti. Ne možete sve stići istog dana. Danas sredite kupatilo. Sutra promenite posteljinu.Prekosutra usisajte. Kada imate malu decu kuća Vam ne može blistati. Što pre to prihvatite, biće Vam lakše.

Upoznajte ritam svog deteta. Primetićete da se dete ponaša kako ne treba u određeno vreme. Tada ga verovatno stiže umor.  Ako je dete malo i još uvek spava tokom dana, stavite ga na spavanje pola sata pre nego što uočite neželjeno ponašanje. Ako je dete starije i izbacilo je popodnevnu dremku, lezite na krevet i primirite se zajedno sa njim. Možete čitati, pričati, maziti se…

Izlazak napolje. Tačno u 17:30h moja deca počinju sa svađanjem, nezadovoljstvom, kenkanjem… Zbog toga, ukoliko je moguće, izlazimo u šetnju, vozimo bicikl, trotinet, rolere. Ukoliko je toplo i lepo vreme – odemo na igralište. Živahna deca imaju energiju koju moraju potrošiti.

Naoružajte se strpljenjem. Ukoliko je ružno vreme i ne možete da izađete, organizujte posetu prijatelju gde će se deca opet izigrati na neki način. Malo im promenite sredinu i igračke. To će im, barem na neko vreme, okupirati pažnju.

Odlazak na spavanje i uspavljivanje dece mi je jedan od najstresnijih delova dana. Tada smo svi umorni, strpljenja više nema niko. Jedna viče kako je umorna, druga kako ne želi da spava. Vodite računa da decu stavite na vreme u krevet. Isto tako, nemojte ih staviti ni prerano – unervoziće se. Neka spavaju barem 10 sati kako bi mogli da izguraju sve aktivnosti koje nosi jedan dan.

Analizirajte sebe. Razmislite zbog čega ste nervozni ili kada ste umorni. Tada sebi dajte oduška. Popijte kafu i napravite pauzu od 20 minuta, a deci pustite neku dečiju emisiju ili crtać za koji procenite da odgovara njihovom uzrastu. Nećete im napraviti štetu za tako kratko vreme. Napunićete baterije i sve će Vam se činiti manje teškim i stresnim.

Ne očekujte od sebe da budete savršeni. Uz svo znanje i strpljenje koje posedujete kao roditelj, povremeno se može desiti da pogrešite. Sve dok se takve reakcije jave ponekad i nisu previše jake i burne – u redu je. Ne budite strogi prema sebi. Budite svesni svega što se događa na poslu i u životu. Ako prolazite kroz težak period, sasvim je u redu da ne funkcionišete sa decom kao da je sve idealno.

Predvidite određene situacije i spremite se za njih. Potražite pomoć bake i deke, pa čak i komšinice na pola sata ako trebate da se resetujete. Zbog toga niste manje dobra mama. Bolje sprečiti, nego lečiti.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

 

 

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor