Biti mama – akcija, triler, komedija i drama

Sećate li se perioda kada još uvek niste bile mame? Prolazile ste pored nevaljale dece i nervoznih mama koje su vikale na sav glas. U sebi ste neprestano ponavljale kako ćete imati više strpljenja za decu i da NIKADA nećete biti tako loša mama.

A onda ste postale mame. Neispavane i umorne. Radoznale i srećne. Zabrinute. Brižne. Nervozne i ljute. Vesele i razdragane. Ponosne i oprezne. Nesigurne. Spremne na sve. Slušale ste različite priče. Čule ste o ljubavi prema detetu koja se ne može meriti ni sa jednom drugom. Koja je jača od svih pozitivnih osećanja na celom svetu.

Majčinstvo se slobodno može opisati kao najjača turbulencija. Gledate svoje dete kako slatko spava. Srećni ste. Tonete u san. Za pola sata Vas Vaše čedo budi plačem, jer je gladno. I tako nekoliko puta. Ujutru ste bledi kao krpa, ponekad ne stižete ni da se istuširate. Želite samo malo tišine. A onda se Vaša beba nasmeje i sva Vaša negativna osećanja padaju u daleki zaborav.

Kada malo porastu, počinje testiranje Vašeg strpljenja i živaca. U jednom minutu, 60 puta ste čuli reč „mama“. Pokušavate da odgovorite na 1000 pitanja. Na mnoga ne znate odgovor, iako ste završili dva fakulteta. Počeli ste da perete tanjir, ali morate požuriti do toaleta, jer Vašem detetu treba pomoć oko brisanja guze. Taman ste seli da popijete gutljaj kafe, ali je Vaše čedo palo i plače kao da je polomilo nekoliko kostiju (daleko bilo).

Ako imate nekoliko dece, ne stignete da čujete ni sopstvene misli, a o koncentraciji i pažnji neću ni da počinjem. Ne znate ni šta ste pomislili, ni gde ste stale u razgovoru, niste stigle da rešite ni prvi problem, a već se pojavio treći.

Od Vaših planova kako ćete biti mirna i staložena mama – neće ostati ni jedno slovo. Plakaćete kad ste same, smejaćete se na sav glas, radićete sve ono što ste mislile da nikad nećete. Vaša deca će činiti ono što ste rekli da im nikada nećete dopustiti. I tako u krug. Malo razočarani, malo srećni, uz dodatak hiljadu emocija guraćete jedan po jedan dan.

Pročitaćete na stotine istraživanja o roditeljstvu i deci. Znaćete sve priručnike napamet. Razgovaraćete sa svim mogućim stručnjacima, psiholozima, vaspitačima, učiteljima i nastavnicima. Vaše dete će briljirati u jednoj veštini, a biti totalni promašaj u nekoj drugoj. Pokušavaćete da ga krpite kod svih mogućih i nemogućih prepreka, čak i onda kada shvatite da mora biti samostalno i učiti na sopstvenim greškama.

A Vi… Bez obzira na sve turbulencije, smenu sreće i tuge, neprijatne razgovore u vrtiću i školi, umor, neispavanost i ozbiljan pad koncentracije – bićete ispunjeni i smatraćete da ste učinile više uspeha i pobeda od svih koje ste do sada iznele.

Bez obzira na viku, svađu i svakojake probleme nećete zažaliti ni jedan jedini put. U jednom trenutku ćete biti akter drame, komedije, trilera i akcije, ali ćete uprkos svemu biti najsrećnija mama na svetu i kad Vas neko bude pitao kakav je osećaj biti mama, osmeh će Vam se razvući preko čitavog lica.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

 

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor