Kakve ste poruke danas slali svojoj deci?

Umorni od posla. Briga. Problema. Računa. Kredita. Poslodavaca. Želimo da nam deca ne budu razmažena, već spremna za životne prepreke. Zbog toga pokušavamo da ih vaspitamo na način za koji mislimo da je najbolji. Na koji način Vi to činite?

Juče mi je bio sasvim uobičajen dan. Malo stresa ovde, malo tamo, ali ništa posebno. Deca su, kao i uvek, bila nemirna. Posvađali smo se nekoliko puta. Dok su uveče onako slatke spavale, gledala sam ih i razmišljala šta su danas naučili od mene… Kakva sam bila? Nervozna, umorna, želela da ih dovedem u vojničku disciplinu… Ponovo sam očekivala previše.

Sve što su čule od mene, bilo je: „Ako se ne uradi to i to, ići ćete u kaznu. Bićete kažnjene. Deda Mraz Vam neće doneti poklone. Niste trebale tako! Zašto vičete?“

Analizirajte ove poruke. Iza svake rečenice krije se: „Ne ponašaš se kako treba. Možeš ti to bolje! Nisam zadovoljna onim što si uradila. Kazna.Kazna.Kazna.“

Zbog čega nemam više strpljenja? Zbog čega nisam bolja mama? Kako to da me iznerviraju nakon 15 minuta? Kako ne možemo izgurati dan bez ijedne dečije svađe, kenkanja, tužakanja…?

Ako vidite da nešto već mesecima ne radite kako treba ili mislite da možete bolje – stanite! Uzmite malo vremena za razmišljanje. Udahnite duboko i napravite pauzu. Ne možete samo da gurate i radite bez imalo stajanja i odmora. U većini slučajeva, prvi na udaru su Vaša deca ili partner. Osobe koje volite najviše na svetu. Uopšte nije fer, jel tako?

Vaša deca Vas posmatraju sve vreme. Ako nemate strpljenja i ne znate da rešavate prepreke smireno i efektivno, oni će isti način „pokupiti“ od Vas. To što ste odrasla i zrela osoba, ne znači da sve stvari radite kako treba. Svaki momenat može biti vreme za učenje i razvoj, ukoliko ste svesni svojih grešaka.

Deca su samo deca. Dozvolite im da greše i uče na svojim greškama. Zaboravite prevelika očekivanja, jer će izrasti u nesigurne ljude. Granice moraju postojati, ali vodite računa da ih postavljate u skladu sa njihovim mogućnostima i godinama.

Najbolje što im možete dati jeste pažnja i sopstveno vreme. Tada ćete graditi bliskost, pričati o stvarima koje su im važne.  Provirite u taj svet igre, crtaća, dečijih problema… Nemojte im slati poruke da su samo leva smetala u Vašem užurbanom stilu života. Oni su najvažnije što imamo, ponašajte se u skladu sa tim. Možda rezultate nećete videti odmah, ali bićete ponosni kada izrastu u dobre i srećne ljude.  Obratite pažnju kakve poruke šaljete svojoj deci.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor