Šta vas sprečava da budete bolja mama?

Svako veče ležem sa ogromnim osećajem krivice, jer sam i danas viknula na decu, nisam im se posvetila onoliko koliko sam želela, nisam adekvatno odreagovala kada su se posvađale, bila sam umorna i nervozna.

Na svako njihovo mama, ja nisam imala vremena: „Malo kasnije! Evo, samo da operem sudove. Samo da raširim veš.“ Uvek ima još nešto što ne mogu pomeriti za kasnije, jer bih i ja volela da legnem na vreme i naspavam se posle toliko godina.

Kakvu poruku im šaljem? Sa jedne strane, moraju znati da svako treba imati svojih obaveza. Mama i tata rade, trude se, kako bismo imali koliko toliko kvalitetan život. One isto moraju imati svojih obaveza i otići u vrtić, školu, uraditi domaći, vratiti igračke na mesto i spremiti svoju sobu. Sa druge strane, nikad nemamo vremena za svoju decu. Uvek nam je nešto hitnije i važnije. A šta je važnije od njih?

Razmišljam, zbog čega su mame pod tolikim stresom? Zbog čega sam ja pod tolikim stresom? Zašto ne mogu da se opustim i uživam u nečemu? Veliki broj mama je pod stresom jer je uzela previše obaveza na sebe. Ko će drugi? Prirodno je da to uvek bude mama. A onda pucamo po šavovima.

Kada razmislim o svemu što trebam postići za jedan dan, već mi nije dobro. Milion puta uhvatim sebe da ni pet minuta nisam sela, odmorila, isključila se iz obaveza… A onda, nažalost, stradaju deca. Niste sebične ako sebe, ponekad, stavite na mesto broj jedan. Bile biste raspoloženije, odmornije, napunile biste baterije. Samim tim-bili biste bolja mama koja ima mnogo više strpljenja.

Izađite i prošetajte. Neka Vam neko pričuva decu na sat, dva. U ova dva sata ne ubrajam obaveze. Morate imati vremena da dođete k’sebi. Slušajte muziku, obilazite butike, šetajte, sednite sa drugaricom na kafu, čitajte knjigu. Počastite se kolačem, frizurom, kupkom. Ne možete ići dok ne sagorite. Ko će posle brinuti o Vašoj deci? Ko će posle imati živaca i strpljenja za sve teške trenutke, ali i milion lepih stvari koje će se dogoditi?

Bez obzira na platu, namestite život tako da ne bude samo preživljavanje. Ako ga tako koncipirate, trebaće Vam odmor na nedeljnom nivou. Svakodnevni život nije nešto od čega trebate da bežite kod frizera ili manikira, život je ono što trebate živeti punim plućima.

Opustite se. Razmislite o prioritetima. Skuvajte sebi kafu ili čaj. Prelistajte neki časopis. Vežbajte. Ako malo bolje razmislite, sve kućne obaveze možete raditi i sa decom, samo ako za njih imate strpljenja. Na primer, neka ređaju sudove u mašinu, sklope slične boje veša za pranje, napraviti igru od sklanjanja igračaka. Sve zavisi od Vašeg pogleda na svet. Trgnite se na vreme , jer to niko neće učiniti nekim magičnim štapićem.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

 

 

 

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor