Kako reagujete na manipulaciju drugih ljudi?

U današnje vreme, manipulacija je, nažalost, prihvatljiva  u poslovnom svetu. Kako biste opstali i uspeli, morate biti veoma dobar igrač. Morate proceniti namere drugih, nema mesta za emocije, a Vaše reakcije, takođe, moraju biti dobro pripremljene.

Manipulator pokušava da izvuče ono što je njemu potrebno. Zbog toga će se služiti svim mogućim i nemogućim “psihološkim oružjem”. Ukoliko upadnete u tu igru-osetićete se loše, krivica će Vas izjedati, nećete biti u mogućnosti da odbijete tu osobu u bilo kom smislu.

Krivica je jedna od najčešćih tehnika manipulacije. Osoba će Vas stalno podsećati da ste za nešto krivi, prebacivaće Vam greške čak i kad nemaju veze sa temom o kojoj razgovarate. Ukoliko nasednete na ovu zamku, manipulator uspeva da ostvari svoj cilj.

“Kalimerov efekat” je još jedna od poznatih manipulacija. Koristi se kako u poslovnom, tako i u porodičnim odnosima. Osoba neprestano naglašava da je ona izvukla deblji kraj, da joj je najgore, da nešto nije fer i da neko nije postupio kako treba. Kako god okrenete, ona je žrtva. Vi se sažalite i ne želite da odbijete pružanje pomoći. Kada provalite ovaj nezdrav način odnosa i odbijete pomoć, Vi ste ti koji su se nepravedno postavili, a manipulator traži sledeću žrtvu.

Manipulator često koristi pritisak kako bi ostvario ciljeve. Zbog toga ćete često čuti sledeće rečenice: “Moraš to odmah učiniti, posle će biti kasno! Odluči sad! Život je u pitanju!” Naravno, sve ovo predstavlja preterivanje i odraz je potrebe manipulatora da mu se svi zahtevi odmah ispune!

Nemojte započinjati nikakav važan razgovor kada je osoba ljuta. Manipulator pokušava silom da Vas natera na ono što ne želite: “Uradi kako sam ti rekao!” Zaustavite razgovor i odložite ga za kasnije , kada se osoba smiri. Na ovaj način nikakvo rešenje nećete postići.

Laskanje je još jedan način da Vam se osoba podvuče pod kožu i uradi ono što želi. Koristi lepe reči, hvali Vas, daje komplimente – samo da bi dobila ono što želi.

Porodične veze se često koriste kako bi se postigla određena korist. Uslovljavanja, pominjanje šta nam je sve pruženo, sve kako bi bilo po njihovom.

Emotivno ucenjivanje se najčešće primenjuje: “Ako sada odeš, neću ti pomoći! Ako me ostaviš, ubiću se!” Odmah u startu morate postavite stvari i odnose na mesto, jer će Vam  u suprotnom, svakodnevnica sa ovakvom osobom biti izuzetno teška.

Spustite loptu. Smirite strasti. Budite jasni i otvoreni. Dajte do znanja da nećete nasesti na dečije igre. Odbranite se. Držite do sebe. Ne pristajte ni na šta manje. Budite ono što jeste, čak i po cenu da izgubite tu osobu ili radno mesto. Napravite plan, pronađite drugi poosao, a onda napustite lošu atmosferu. Ništa nije vredno Vaših živaca i zdravlja.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor