Utiče li razvod isto na svu decu?

Kada zahladne odnosi, roditelji se često pitaju šta da rade. Da li da nastave da se ponašaju kao cimeri, koji samo žive pod istim krovom ili da se razvedu?  Razvod ne utiče isto na svu decu. Sve zavisi od strukture ličnosti, dečijeg uzrasta, dalje komunikacije između bivših supružnika…

Teško je uspostaviti otvorenu komunikaciju između bivših supružnika, barem u prvo vreme. Razvod nije rezultat jedne rasprave ili neslaganje oko jedne nevažne stvari. Pre razvoda odnosi ne funkcionišu dosta dugo. Dete se nalazi u nefunkcionalnoj porodici mnogo pre nego što to roditelji misle. Često prisustvuje burnim raspravama ili zahladnelim odnosima, pa može preuzeti isti ili sličan model ponašanja. Zbog toga je nekad mnogo bolje razvesti se, nego izlagati dete svemu što loš bračni život donosi.

U prvoj godini nakon razvoda, deci bude uglavnom najteže. Menjaju svoju svakodnevnu rutinu, često menjaju školu, sele se, imaju finansijskih teškoća, roditelji se još uvek mogu burno svađati, terati inat jedno drugom i ne stavljati psihičko zdravlje deteta u prvi plan. Doživljavaju nesigurnost, nelagodu, bes, tugu… Mogu osetiti krivicu zato što se roditelji razvode i zbog toga im je veoma važno objasniti da to nema nikakve veze sa njima, a da će mama i tata i dalje biti tu za njih, bez obzira što više ne žive zajedno.

Međutim, nakon određenog vremena oni prihvataju novu rutinu i privikavaju se na promene. Na neki način, nastavljaju svoj razvoj tamo gde su stali… Sve zavisi od dalje komunikacije između roditelja. Ukoliko loša situacija i dalje potraje, postoji ozbiljna mogućnost da ostanu trajne posledice po psihičko zdravlje dece (u manjoj ili većoj meri).

Deca kod kojih je razvod ostavio dubok trag mogu razviti poremećaj prilagođavanja i ponašanja, impulsivno ponašanje, česte sukobe sa vršnjacima, pojačan bes, nesigurnost, anksioznost i depresiju. Iz želje da deci olakšaju buran period, roditelji ne postavljaju odgovarajuće granice, pa se ovakvi ishodi češće javljaju.

Ukoliko razvod obuhvati period puberteta, deca se češće odaju alkoholu, marihuani i duvanu, nego njihovi vršnjaci. Život u nefunkcionalnoj porodici, gde je uglavnom uskraćena uloga oca može rezultirati nesigurnim odabirom i većim brojem partnera, kao i odnose u kojima preovladava velika razlika u godinama.

Zato, preduzmite sve korake kako biste smanjili posledice koje razvod roditelja ostavlja na decu. Uspostavite otvoren i iskren odnos sa decom. Pokušajte da im pružite što veću podršku, iako je i Vama svakako potrebna. Ukoliko je razvod bio težak, obratite se stručnjaku kako biste što pre stali na noge. Ako pomognete sebi, pomoći ćete i deci. Bićete stabilniji i srećniji, a samim tim i bolji roditelj.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor