Želim da pamtiš…

Subote i nedelje kada sam vam dopuštala da budete u pidžami sve do podneva. Lepe crtaće koji ti oboje detinjstvo. Svako moje dobro jutro i zagrljaj koji ti uputim. Toplo čokoladno mleko kojim te budim kada trebaš da kreneš u školu.

Mamin i tatin zagrljaj kada se mire posle neke rasprave ili svađe. Češkanje sa njima vikendom u bračnom krevetu. Mini krofnice sa čokoladom i mrvicama. Sendviče koje ti ujutru spremim za školu. Garderobu koja te svako jutro sačeka na ivici kreveta, kako bi se brže spremila za vrtić ili školu.

Radnju u kojoj kupujemo sladoled posle podne. Pekaru u kojoj obožavaš vruće puter kifle. Bicikli i trotinet. Ljubičasti stočić koji stoji na balkonu i na kojem crtamo najlepše crteže. Maminu i tatinu kafu kada trebate da se igrate bez vike i svađe 20 minuta.

Miris supe koju zajedno kuvamo. Šargarepu koju voliš da seckaš. Pečurkice koje voliš da sitniš. Opreme za paintball kada tata dođe sa treninga. Punu kuću, druženja i smeh. Odlazak na omiljeno igralište svakog dana u 17h. Kamenčiće koje si skupljala u vrtiću. Školjke joje si skupljala na moru.

Rolere koje odlično voziš. Stepenice na kojima sedimo da se obujemo. Uspavanku koju vam pevam svako veče. Fazone i fore koje gledaš. Mesec kojem mašemo kada ga vidimo kroz krovni prozor. Ljubičasti tepih u vašoj sobi na kojem se toliko igramo. Šah. Čoveče ne ljuti se.

Bazen u kojem si naučila da plivaš. Drečavo roze naočare za ronjenje zbog kojih nisam mogla da te izvučem iz vode. Drugare koji su ti olakšali svaki dan u vrtiću. Drugare koji su ti olakšali svaki školski dan.

Iako sam nabrojala brdo materijalnih stvari, želela sam da ti kažem da mi one nisu bile primarni cilj. Želim da pamtiš smeh uz koji si odrastala. Zagrljaje koji su te bodrili. Mamino rame u koje se sakriješ kad se stidiš.

Tvoja mama je ponekad premorena. Nema strpljenja. Vikne na tebe kada ne želiš da me čuješ ili poslušaš u nečemu zaista važnom. Ali, želim da ti kažem da je ljubav mešavina svih ovih stvari. Lepih koji proizilaze iz sreće ili manje lepih koji proizilaze iz roditeljske brige ili straha.

Zapamti to, jer u životu ne cvetaju samo ruže. Imamo mnogih padova posle kojih trebamo ustati, obrisati guzicu i krenuti dalje. Nikad nemoj odustati od nečeg što stvarno voliš i budu uporna. Nauči da su prepreke sastavni deo života posle kojih izlaziš bolja, jača, mudrija…

Zato, mila moja, glavu gore! A moje rame će biti tu za tebe, čak i kad budeš odrasla. Okruži se ljubavlju, prijateljima i nastavi da posmatraš svet tako pozitivno i veselo. Voli te tvoja mama.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor