Naučite da cenite ono što imate

Dok smo se vozili kolima, koleginica i ja smo pričale o tome koliko nam je naporno rano ustajanje, tereni, posao, briga oko dece, kuvanje i svi ostali kućni poslovi koji prate jednu mamu. Nije se znalo koja od nas ima više „problema“. Stale smo na crveno svetlo i pešački prelaz je prelazila majka sa bolesnim detetom u kolicima.

Pogledale smo se i istog časa ućutale. Kako li je toj majci? Kako li ona gura? Koliko puta zaplače kad niko ne čuje? Da li je sama? Ima li pomoći?  Koliko puta je nabacila osmeh i nije se žalila ni zbog čega, iako ima bolesno dete?

Ona je bila nasmejana. Pričala mu je i smejali su se. Da li ste se nekad zapitali koliko je Vaš život lep? „Muče“ nas problemi, koji su zapravo samo prepreke u svakodnevnom životu. Imamo ih svi. Nemoguće je bez njih, ako gurate napred i želite nešto postići.

Zdravlje je najvažnije. Sve ostalo je do Vašeg pogleda na svet. Svoja burna jutra, gde svi žurite na posao, a deca u školu mogu biti stresna. A možete i pevati, smejati se, iskulirati dečije kenkanje i prihvatiti da je sve to normalno u skladu sa njihovim uzrastom.

Posao može biti stresan, kolege neprijatne, uslovi za rad teški. Ali, isto tako, možete se i odvažiti, pa otvoriti sopstvenu firmu, pronaći drugi posao, ići na razne obuke i u tišini se pripremati za nešto bolje. Samim tim, Vi ćete napredovati, razvijati se, imati više iskustva i znanja.

Ako živite u lošem braku, možete se žaliti na muža ili nešto promeniti. Za početak, razgovor sa bračnim savetnicima ili psihoterapeutima. Ako je nešto veliko u pitanju, a Vi godinama nezadovoljni, dajte sebi priliku da živite sami, upoznate drugog partnera, radite nešto što volite. Nijedan početak nije lak, ali odrasli smo ljudi. Nije pogrešno ukoliko želimo sve da promenimo iz korena i damo sebi novu priliku za sreću.

Sve, ali sve osim bolesti može biti rešivo. Zato, uradite nešto što nikada niste do sad. Primenite neki novi pristup. Počnite da se bavite hobijem koji  ste oduvek želeli. Isplanirajte. Korak po korak. Ali, uradite nešto da bi se promena desila.

Nemojte odlagati. Nemojte čekati sutra. Ništa se ne dešava samo od sebe. Pa čak ni prilike, ukoliko ste zatvoreni za nove stvari. Učinite nešto za sebe.

Razmislite šta se nalazi oko Vas. Da li biste voleli da Vaš život izgleda drastično drugačije? Ili biste voleli samo male promene? Da li Vas neko dočeka sa osmehom na licu? Da li imate decu koju svako veče poljubite i zagrlite pred spavanje? Da li sa partnerom imate otvorenu komunikaciju, oslonac, poštovanje? Pa možda je i sve već tu što Vas čini srećnim. Naučite da cenite ono što imate.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor