Od čega zavisi vaše raspoloženje tokom dana?

Kao psiholog i psihoterapeut, naslušala sam se mnogih tužnih priča i životnih nedaća. Neke su bile ozbiljne i nepremostive, kod drugih je prošlo mnogo vremena i truda , pre nego što je osobi bilo lakše. A treće? Treću grupu problema činio je isključivo naš pogled na svet.

Zamislite sada ovo. Radite. Premorili ste se. Dolazite kući, svom partneru i deci. Umesto da odmorite, uživate i smejete se, Vi ste napeti. Zašto? Razmišljate o sutrašnjem danu. O prljavim sudovima, vešu koji treba oprati i raširiti. Roditeljskom sastanku koji danas imate. Teškom sastanku koji Vas čeka prekosutra.

Možete ići i do prevelike potrebe za kontrolom, pa umesto da uživate sa decom dok šetate napolju, Vi ste napeti, jer znate da MORATE izaći sa njima na svež vazduh, a to danas nemate gde da ubacite. Raspored Vam je do te mere prebukiran.

Opterećujete se svime. Ko je šta rekao, kako Vas je ko pogledao, da li je mislio ovo ili ono, gde ste pogrešili, da li ste trebali da zovete, da li ste trebali da se javite… Verovali  ili ne, ovakav način razmišljanja iscrpljuje. Troši Vam previše energije, koju možete pametnije potrošiti.

Pitajte decu. Bila sam ubeđena da nemaju pojma o životu. Sve dok nisam shvatila, da neke aspekte i način razmišljanja možemo u potpunosti preuzeti od njih. Na primer, uživanje. Oni ne znaju kada je dosta. Vole da se smeju i zbog toga što im je lepo, zaboravljaju na vreme. Odrasli to nemaju. Znamo da prekinemo i najveće uživanje samo zato što je sada vreme za večeru, širenje veša, zato što je pao mrak ili je postalo hladno.

Suprug je kasnio na večeru 15 minuta, propustili ste autobus, voz ili taxi, niste pogledali seriju ili se niste čuli sa najboljom prijateljicom. Verujte da 90 procenata problema koje imamo uopšte nisu problemi. Problem i tuga je bolest i smrt, bilo kakva nesreća… Sve ostalo spada pod uticaj naše volje, želje,motivacije, smelosti i hrabrosti.

Ako niste zadovoljni na poslu, tražite novi dok ne budete zadovoljni, otvorite nešto privatno. Osmelite se i pokažite svima taj Vaš hobi  o kojem ćutite. Ako niste zadovoljni u braku, pričajte. Pokušajte da nađete zlatnu sredinu. Upoznajte kompromis. Ne može sve biti ni po Vašem. U krajnjem slučaju, ako imate nepremostivih problema, razvedite se.

Oslušnite sebe. Uradite nešto. Počnite sa prvim korakom. To je najteže. Sve ostalo će doći samo od sebe. Ovaj život ne treba samo da prolazi pored Vas, već ga trebate živeti. Punim plućima. Setite se da postoji milion ozbiljnih problema, a Vi imate prepreke koje trebate proći. Zakoračite i ne nervirajte se zbog beznačajnih stvari koje trebate prevazići. Nije lako, ali sakupite hrabrosti i pokušajte. Nećete se pokajati.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

 

 

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor