Verovali ili ne, od vas zavisi…

Na mnoge stvari ne možemo uticati. Zateknu nas nespremne. Bolest, smrt, razvod… Deca odrastu, okolnosti se promene. Mnoge probleme možemo samo konstatovati i prihvatiti. I tu dileme nema.  Ljuti smo. Neraspoloženi. Ne vidimo smisao. I jedino što možemo učiniti jeste da „izguramo dan“. Sve ostalo su filmovi fantastike.

Međutim, ljudi se nerviraju oko mnogo manjih stvari svakog dana. Nesigurnosti, sumnje, ogovaranja… Gubimo živce na nebitne ljude i nebitne stvari. Kolega Vas ogovara? Neko želi da Vam napakosti? Nije do Vas. Živite svoj život onako kako Vi mislite da treba. Ponašajte se onako kako Vam diktiraju vrednosti  i ubeđenja. Ne moraju se svi slagati sa Vama. Ako se drugi ponašaju loše-to je njihov izbor. Uopšte ne morate učestvovati u toj farsi.

Ne gomilajte izgovore. Ako želite da počnete sopstveni biznis, učinite to. Biće teško neko vreme. Radićete dan i noć. Nemojte samo zavideti drugima. Od toga nemate ništa. Uvek će biti lepših, pametnijih, sposobnijih i bogatijih od Vas. Da li će Vam biti lepše ako ih samo pljujete i ogovarate? Neće. Skoncentrišete se na sebe, a druge ne gledajte.

Ustanite. Život nas povremeno iznenadi tako da ne možemo da dođemo k’ sebi. Ne možemo verovati šta nas je snašlo. Ostajemo na zemlji, koprcamo se i mislimo da nije vredno živeti. Osim nekoliko izuzetaka (bolesti i smrti), većina problema zaista ima rešenje i vremenom uspemo da se izborimo sa njima.

Pogledajte oko sebe. Ono što vidimo zavisi od onoga što tražimo. Ako ste pesimista, videćete samo negativne i stresne delove života. Ako ste optimista, videćete prepreke koje trebate prevazići. Posle svakog problema bićete jači i bogatiji za još jedno životno iskustvo. Nemojte propustiti sve lepe strane života.

Previše se oslanjate na mišljenje drugih. Da li drugi poznaju sve Vaše sumnje, nesigurnosti, patnje i načine na koje ste nešto postigli? Da li su bili u Vašim cipelama? Nisu. Najlakše je suditi i baviti se tuđim životom. Neka prvo reše svoje probleme. A čak ni onda nemaju pravo da se bave Vašim životom. Ko može da pomogne, neka pomogne. Ko ne može ili neće, neka slobodno produži.

Lepo je što mislite na sve oko sebe, ali da biste bili srećni i zadovoljni – morate misliti na sebe. I to ne onako usput, već zaista misliti na sebe. Niste sebični. Možda ste i majka, supruga, prijateljica, zaposlena žena…Sve te uloge jesu važne, ali ne postoje da bismo osećali večitu krivicu i brojali samo greške.

Budite ponosni na sebe. Pa čak i na svoje mane, one su deo Vas. Mislite o drugima, ali ugodite i sebi. Nađite kompromis i neko rešenje. Pokušavajte, isprobavajte sve dok ne budete zadovoljni. Živite život punim plućima, jer verovali ili ne – od Vas zavisi. Ne dopustite da Vas strah blokira.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

 

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor