Da li vaše dete obavlja kućne poslove?

Bio je četvrtak. Premorena od radne nedelje, shvatila sam da ne mogu dalje. Počela sam da kritikujem decu kako ništa od igračaka ne sklanjaju na svoje mesto. I naravno: kad počnete đonom – dobijete đonom.

Njih dve su negodovale. Radile su samo zato što moraju. Bile neraspoložene i svađalački nastrojene. Da, znam, ne možete u svakom momentu imati decu koja sa oduševljenjem rade kućne poslove, ali većina mama je premorena.

Sledećeg dana sam promenila ploču. Nisam širila veš onda kada sam ja želela. Uhvatila sam trenutak kada smo sve tri bile na spratu. Uzela sam veš iz mašine i počela da pevam i izvodim neke smešne pokrete. Obe su mi se pridružile, igrale i širile veš sa mnom.

Zatim smo imale pauzu. Pošto su one meni pomogle, ja sam „pomogla“ njima. Sele smo na tepih i igrale se lutkama. Pričale o tome kako su se provele u vrtiću i školi. Izašle na igralište. Kada smo se vratile, večerale smo i zajedno prale  sudove.

Pitala sam se, šta sam uradila? Kako to da ovog puta nema kenkanja, mrzovolje, negodovanja? Pomogle su mi bez i jedne reči. Zašto? Zato što je bilo zanimljivo. Od toga smo napravile igru. Provele vreme zajedno. Uživale. Smejale se i pričale. Nije sve bila samo suva naredba.

Zar mi nismo takvi? I mi volimo posao koji ćemo obavljati sa uživanjem, a ne zato što moramo. Sve zavisi kako postavite stvari.

Na primer, trebaju se vratiti igračke iz dnevne sobe u dečiju. Ja im kažem da smo mi mame kenguri, koje male kengure nose gore. A to su bebe i plišane igračke. Stavimo ih u majicu, zavrnemo i skakućemo do dečije sobe. Ako imate dečaka, možete „voziti“ autiće iz jedne u drugu sobu i „parkirati“ ih na mesto.

Ako želite da očistite sve lutke, možete staviti peškir, lavor i kupati ih. Koristite vatu i alkohol ili vlažne maramice. Lutke će „otići u salon“ da se spreme, a Vaša deca će imati čiste igračke.

Takmičite se. Neka Vaše dete dobije zadatak: da li možeš da skloniš 5 igračaka za 10 sekundi? Igrajte se i Vi. Neka vide da Vam ništa nije strano. Vi ste uzor na osnovu kojeg će učiti.

Pretvorite čišćenje u potragu. Stavite mali slatkiš ispod jedne od igračaka koja nije na svom mestu. Zadatak im je da ih sklone i pronađu slatkiš.

Primera je mnogo, sve zavisi od uzrasta Vašeg deteta. Učinite dan zanimljivim. Ne mora sve biti vika i naređenje. Rezultate ćete videti odmah.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor